Свет

ЛУКАШЕНКО ЗАГРМЕО: Формирајте државу Палестину, док није почео Трећи светски рат

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да би стварање палестинске државе могло да буде излаз из сукоба на Блиском Истоку.

„Постоји само један излаз – треба да створимо палестинску државу. Као што је одлука донета 1947. Зашто нападате јадног Гутереша да је рекао нешто погрешно? Добро је рекао. Људи живе у страшним условима и треба да створе државу. Не мислим палестинска аутономија, већ и држава Палестина, и посебно јеврејска држава. Седите и договорите се једном заувек“, казао је Лукашенко.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Белорусије је навео да ако Палестинци живе у својој држави, онда могу да „полажу право на њу“, истакавши да ни израелском ни палестинском народу нису потребни сукоби и ратови, јер желе да живе у миру и да подижу своју децу.

„То не може да се реши насилним путем. Свако ново бомбардовање погоршава ситуацију, води ка ескалацији и увлачењу нових земаља у тај сукоб“, оценио је.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је да „ужасни напади“ Хамаса у Израелу 7. октобра не могу оправдати „колективно кажњавање палестинског народа“ и да „ниједна страна у оружаном сукобу није изнад међународног хуманитарног права.“

Трећи светски рат би могао да почне на Блиском Истоку

Трећи светски рат могао би да почне на Блиском истоку ако Израел и његови савезници почну да ратују са Ираном, оценио је Лукашенко.

„Ако увуку Иран у борбе, може да дође до трећег светског рата, јер није више Иран тај који их вуче, већ они почињу да вуку Иранце. Ако имате доказе да су умешани у сукоб, покажите их“, навео је.

Лукашенко је нагласио да употреба оружја произведеног у одређеној држави од стране сукобљених страна не доказује ништа.

„Ако Американци, доводећи тамо ударне авио-групе и носаче авиона, почну да бомбардују са Средоземног мора, иако не мислим да су луди, онда ће неке земље, а посебно Иран, одговорити.

Носач авиона неће преживети у Средоземном мору, удавиће се. Много ствари указују на то да може избити озбиљан сукоб, а можда и рат са најозбиљнијим оружјем. Чак ни Американци који су закували све, не знају до чега ће то довести“, закључио је Лукашенко.

Извор: РТ