Свет

МАСК ПОСЛАО ЗАСТРАШУЈУЋУ ПОРУКУ СВЕТУ: Сваког часа може да почне

Фото: Јутјуб

Милијардер Илон Муск рекао је у понедељак да мисли да би војни сукоби на Блиском истоку и у Украјини могли да прерасту у трећи светски рат и сугерисао да америчка војна моћ није оно што је некада била у поређењу са другим глобалним силама.

– Морамо да пронађемо мир у Украјини и мислим да треба да обновимо нормалне односе са Русијом – рекао је Маск током панела на друштвеној мрежи X и додао да би тренутна ситуација могла да примора Русију на већи савез са Кином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Маск је према наводима Волстрит журнала позвао на прекид ватре у Украјини и нагласио да се Украјина налази у безнадежној ситуацији.

Милијардер је такође рекао да је политика Вашингтона приморала Русију да се удружи са Ираном и Кином и да би савез те три земље могао да савлада САД и њене савезнике у глобалном сукобу. Жестока конфронтација са Кином и Русијом би према његовим речима била катастрофална за САД с обзиром на то да западна коалиција у том сукобу не би имала индустријску предност.

– Русија има сировине, а Кина индустријски потенцијал. То је, искрено, идеална комбинација са тачке гледишта рата – рекао је Маск и позвао власти САД да напусте политику конфронтације.

Маск сматра да је „цивилизација у питању“ и да би приоритет америчке политике требало да буде „избегавање трећег светског рата“ и спречавање ситуације да регионални сукоб брзо прерасте у глобални сукоб.

– Мислим да ми, а да тога нисмо свесни, идемо ка трећем светском рату, доносећи глупе одлуке једну за другом – рекао је Маск.

Милијардер је према писању украјинске Правде позвао САД да „пронађу“ пут до мира у Украјини и „наставе нормалне односе са Русијом“. Током панела је сугерисао да нема антируских побуна у руским окупираним руским говорним подручјима Украјине наговештавајући да би садашње линије контроле могле да се трансформишу у прекид ватре или трајну границу.

Маск верује да је прекид ватре могућ јер нема смисла форсирати области које наводно желе да буду део Русије да буду део Украјине. Такође је уверен да источна Украјина и Крим под руском окупацијом заиста желе да буду руски.

Милијардер не разуме зашто војници обе земље умиру сваки дан. Према његовом мишљењу, Русија неће напустити окупиране територије, а Украјина неће успети да их поврати са мањом војском тако да је прекид ватре најбољи излаз за украјински народ.

Извор: Курир.рс/WСЈ/Yахоо