Свет

„НЕ ДАЈ БОЖЕ ДА УПОТРЕБЕ СВЕ, ОНДА СВЕДОЧИМО АПОКАЛИПСИ!“ ГЕНЕРАЛ КОВАЧ: Ако се терор настави овим темпом и оне се УКЉУЧУЈУ У РАТ

Професор др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији гостовао је у емисији „Пулс Србије“ у разговору са водитељима о рату у Израелу и неочекиваном нападу Хамаса на Газу. Овај напад одвукао је фокус светске јавности са рата у Украјини, на државе које су вековима у сукобу библијских размера – Израела и Палестине.

СУКОБ БИБЛИЈСКЕ СТАРОСТИ:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је у суботу да је земља „у рату“, након што су палестински милитанти у Гази испалили смртоносну салву ракета и послали наоружане људе на територију Израела у великој ескалацији дуготрајног сукоба између две стране.

Израелска војска је саопштила да је више хиљада ракета лансирано из појаса Газе у Израел, док су се наоружане терористичке групе инфилтрирали у Израел копном, морем и ваздухом параглајдерима. Више експлозија се чуло изнад Јерусалима, Тел Авива и на југу Израела – неке експлозије су вероватно биле пресретање надолазец́их ракета – док су ваздушни напади послали Израелце у подземна склоништа.

Ковач се осврнуо на ту несрећу и масовно страдање цивила, што је неупоредиво са кризом у Украјини, јер су тамо страдали војници, док овде гину цивили:

– У самом почетку Хамасовци су испољавали огромне злочине према Израелцима, а са друге стране видимо непримерено дејство по цивилним објектима и зградама – започиње Ковач.

Он верује да такве стратешке одлуке не смеју да се доносе, и да се тешко оружје не сме потезати:

– Колико деце, жена, стара заврши у том гутајућем пламену? Број умрлих је увек већи од оних које „промовишу“. Нажалост то је такав простор, мржња је са обе стране, и генерације рођених сматрају да им је за небезбедност крива друга страна… Дипломатски преговори – рекао је Ковач и додао:

– Ту више цивили не могу да опстану, нема струје, воде, хране… Сви у појасу Газе су небезбедни. Копнена операција је бесмислена, ако најављују да ће пронаћи Хамасовце, то неће бити решиво тако, него једино дипломатским путем – истакао је Ковач.

„Многе арапске земље стоје иза Палестине, а ако се терор настави, и оне ће се укључити у рат“, наставља Ковач:

– Тешко је судити да сведочимо и да ли ће бити Трећег Светског рата, тешко је рећи… Многи добровољци ће се укључити, али није спорно када говоримо о предзнацима. Свет се налази у конфликтима у домену око дипломатије, енергетике, а све је почело енергетском кризом и ратом у Украјини, Далеки Исток, Кина, њих смо помало заборавили… До сада је људски род потврдио да је све оружје које је имао употребио. Сада, тек има масовна средства разарања, не дај Боже да их употреби, јер онда можемо говорити и о крају цивилизације – сматра Ковач.

Извор: Курир.рс