Свет

БРИТАНЦИ У СТРАХУ ОД РУСА: Хитно распоређују 20.000 војника, ово се дешава

Велика Британија је данас саопштила да планира да појача војно присуство у Северној Европи, укључујући распоређивање 20.000 војника у том региону наредне године, како би се помогло у заштити критичне инфраструктуре због све већих страховања од руске саботаже.

Британски премијер Риши Сунак претходно се састао са званичницима и шефовима држава на самиту посвећеном сарадњи у сфери одбране који се одржава на острву Готланд у Шведској, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Британија ће у регион Северне Европе упутити 20.000 војника, морнара, маринаца и пилота, као и осам бродова Краљевске морнарице и групу авиона ловаца и војних хеликоптера.

Они ће учествовати у вежбама заједно са снагама више земаља и вршити извиђање из ваздуха.

Група нордијских и балтичких држава, као и Холандија и Британија састале су се у Шведској у оквиру самита посвећеног сарадњи у сфери одбране, неколико дана након што су оштећени гасовод и кабл за пренос података у Финском заливу.

Фински званичници су навели да је то резултат „спољне активности“ што је подстакло забринутост у ширем Нордијском региону.
– Ове недеље смо још једном видели да се наша безбедност не може узимати здраво за готово. Од кључног значаја је да будемо уједињени против оних који имају зле намере – поручио је Сунак, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг