Свет

УЖАСНО САОПШТЕЊЕ: „Укинули смо сва правила ратовања. Наши војници неће одговарати ни за шта“

Фото: Х принтскрин

Израелски министар одбране, Јаов Галан, рекао је трупама које се окупљају за копнену инвазију на појас Газе: „ Укинули смо сва правила ратовања. Наши војници неће одговарати ни за шта. Неће бити војних судова“. Чак ни Адолф Хитлер није отишао тако далеко…

Галан је такође рекао војницима „Ослободио сам сва ограничења, повратили смо контролу над подручјем и прелазимо на потпуни напад. „Хамас“ је желео промену у Гази, промениће се за 180 степени од онога што је мислио. Зажалиће због овог тренутка, Газа се никада неће вратити на оно што је била, пише Хал Тарнер на свом блогу.”

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За све који се питају да ли Израел планира стварну копнену инвазију на појас Газе или не, министар Галан је такође одговорио на то, рекавши израелским трупама „Почели смо офанзиву из ваздуха. Касније ћемо и ми доћи са земље”.

Потврђујући Галанову тачку, израелски министар за националну безбедност каже да је „Инвазија Газе сада неизбежна“. Он је рекао, да Израел сада нема другу опцију него да започне копнену акцију.

Објаве на друштвеним мрежама приказују видео снимке трупа, које се обавештавају о предстојећој копненој инвазији.

Оно што се дешава у Израелу не дешава се у вакууму- друге земље и ентитети виде шта се дешава, и врло јасно износе своје ставове о томе.

У суседном Либану, група „Хезболах“, са којом је Израел заратио 2005. године, упозорила је да ће Хезболах, ако Израел покрене копнену инвазију на Газу, ући у рат да брани Палестинце.

Сједињене Државе су послале неколико повратних порука путем унутарвладиних метода, како би се увериле да „Хезболах“ зна да су поруке стварне, директно упозоравајући, ако „Хезболах“ уђе у рат против Израела, Сједињене Државе ће кренути на „Хезболах“.

Након тих неколико директних упозорења, „Хезболах“ је данас јавно рекао да не само да ће ући у рат, „Наша морнаричка флота са крстарећим пројектилима и торпедима је спремна за рат са Израелом“ Хезболахова „црвена линија“ је улазак израелске војске у Газу за копнене операције. Чак су објавили и видео који приказује оружје које ће користити.

Затим је „Хезболах“ уништио два оклопна транспортера израелске војске руским ракетама „Корнет“, на либанско-израелској граници. Дакле, чини се да је „Хезболах“ јасно ставио до знања, да су они у овој борби без обзира шта САД или Израел кажу.

У оближњем Ирану, порука је слична. Корпус иранске револуционарне гарде (ИРГЦ) је јутрос јавно изјавио, да је „ИРГЦ спреман да уђе у рат са Израелом, у оквиру сваке заједничке операције са Хезболахом“, о чему је данас известио руски лист „Известија“.

Веома забрињавајуће на више нивоа, биле су данас примедбе турског председника Ердогана. Он је рекао новинарима да свет не може да толерише наставак хуманитарне трагедије у региону, и да Израел не сме да заборави, да ако се понаша као банда, а не као држава, на крају ће бити третиран као банда.“

Арапски медиј Ал-Маиадеен објавио је јутрос причу цитирајући извор из палестинског војног ланца командовања који је рекао: „Имамо информативни надзор над свим непријатељским (тј. Израелским) покретима, чак и онима који се дешавају унутар његових војних локација. – Ако непријатељ (тј. Израел) покрене копнену инвазију на појас Газе, он ће ефективно жртвовати половину своје војске.

На другим местима, друге земље и ентитети настављају да се мешају у сукоб. Данас је начелник пакистанске војске запретио Израелу: „Ако Израел изврши копнени напад на Газу, Пакистан ће Палестинцима обезбедити балистичке ракете.

Са своје стране, изгледа да Израел показује да га уопште није брига шта неко други говори. Јутрос је Израел очигледно употребио муницију са белим фосфором против цивилних циљева у Гази.

Више извора извештава да су и новинари и становници у области луке Газе искусили невоље због инцидента са бомбардовањем који је укључивао бели фосфор.

У израелском ваздушном нападу јутрос су погинули оснивач Хамаса Абу Осама и два његова сина (они су такође били људи из Хамаса).

Ако је уопште било било каквог питања о томе, шта Израел намерава да уради унутар Газе када почне копнена инвазија, на то је одговорио портпарол израелских одбрамбених снага Џонатан Конрикус који је обећао, да ће они „сравнити сваку зграду са земљом у знак освете „Хамасу“.

Либански медији наводе да је „Хамас“ обавестио „Хезболах“ и друге савезнике, да је њихов ракетни низ нетакнут и да су способни да трају довољно дуго. „Хамас“ је такође потврдио, да је спреман за сваку копнену инвазију ционистичке војске.

Пошто је Газа под потпуном опсадом, јутрос је електрана у Гази остала без горива, а струја је искључена за 2,3 милиона људи у Гази. Гориво доступно у болници за рад генератора је довољно за највише четири дана, а болница без струје ће се претворити у масовну гробницу.

У Гази такође нема текуће воде, након што је Израел јуче затворио водовод.

Тешки ракетни напади из Газе циљају централни Израел. Тел Авив је тренутно под нападом.

Извор: Wебтрибуне.рс