Издвајамо Србија

ЗБОГ СЛОВА У ИМЕНУ СРБЕ ВРАЋАЈУ СА АЕРОДРОМА: Хитно проверите да ли га имате у пасошу!

Све сам проверио и вратили су ме са лета, ово важи за све у Србији и кренуло је! Одмах проверите да ли имате ово слово у пасошу

Торба – ту. Пасош – ту. Карта – ту. Пошто сте све преконтролисали и стигли на аеродром, ред је да неко провери и ваше податке. Али, ту вас може сачекати непријатно изненађење, а посебно на опрезу треба да буду сви они који у свом имену или презимену имају слово Ђ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дјордје ни(је) Ђорђе
– Иако сам све уредно проверио пре поласка на пут, као и увек, непосредно пре укрцавања у авион, након прегледа карте и пасоша, рекли су ми да не могу да путујем јер се име које стоји на карти и у пасошу не поклапају. Пропустио сам лет из, како сам тада мислио, баналног разлога. У пасошу је писало Дјордје, а на карти Ђорђе – објашњава суграђанин који је имао овако непријатно искуство.

Пошто се једном опекао, сада и по неколико пута провери да ли је приликом резервације авио карте прецизно пренео, а особа са друге стране слушалице тачно написала његово име.

Запослени у туристичким агенцијама потврдили су да је веома важно да се име и/или презиме у пасошу и на авионској карти у потпуности подударају. Објаснили су и зашто.

– Ако у пасошу имате “Ђ”, дакле са цртицом, онда се у резервацији пише “Д”, а ако је у пасошу “ДЈ”, онда и на карти мора писати “ДЈ”. Дешавало се да људе врате са летова јер је карта неисправна. Дакле, ако је на карти “Ђ”, а у пасошу “ДЈ”, то се третира као два различита имена. Другим речима, као да су две особе, а не једна. Зато ми увек приликом резервације аранжмана питамо наше путнике како пише у пасошу у случају да они забораве да напомену – кажу из једне од престоничких агенција и додају да такво правило важи без обзира коју дестинацију бирате и из које земље крећете.

Зато, када следећи пут желите да летите авионом, обавезно се сетите да приликом резервације карте раднику у агенцији нагласите како вам је име тачно написано у пасошу.

Шта је са онима који имају цртицу између два презимена?

Ако особа има два презимена, на пример једно своје а једно мужевљево и између њих цртицу, нема разлога за панику. Бар тако поручују из туристичких агенција.

– При резервацији карте цртица између два презимена није битна. Све и да постоји у пасошу, она није важна за резервацију. Другим речима, не третира се као да су у питању два различита путника као у случају гласа “Ђ”.

МУП: Може и ДЈ и Ђ

Поводом информације у појединим медијма да грађани Србије којима у документима у имену стоји ДЈ морају да промене у Ђ, у МУП-у кажу да то није тачно.

– Подаци у пасошу морају бити исти као и у изводу из матичне књиге рођених – кажу из МУП-а.

Дакле, ако у изводу пише ДЈ, ода и у пасошу треба да пише исто тако и нема никавих проблема.

 

Извор: Vest-online.com/Пинк