Свет

ПОЧИЊЕ СВЕОПШТИ РАТ? „Отргли су се контроли“

Фото: Јутјб

„Ако Израел настави са бесомучним бомбардовањем Газе, исламски свет неће имати други избор него да уђе у свеопшти рат против Израела“.

То је данас изјавио Марко Блажић из Центра за друштвену стабилност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Тада ћемо гледати тотално другачију димензију сукоба него сада. С обзиром на рат у Украјини и геостратешке околности, то ће бити тотално лудило и буквално ће цела америчка индустрија да се претвори у ратну индустрију и да наоружава Израел и Украјину“, рекао је Блажић за Танјуг.

Он наглашава да ће нова димензија сукоба почети када се шиитски свет, пре свега, Хезболах и шиитске милиције укључе у сукоб, и да ће се тада тај рат претворити у пандан рату у Украјини.

С друге стране, истиче да тај сукоб нема потенцијал дуго да траје, ако се Хезболах и шиитске милиције не укључе у њега.

„Хамас нема капацитете и питање је дана када ће они да доживе колапс. Већ сада видимо да испаљују једва 100 ракета дневно и Гвоздена купола све то обара, зато што је она максимално ефективна када нема удара од неколико хиљада ракета. Тај сукоб ће кратко трајати, али кључно је да ли ће се укључити Хезболах, који је војно много јачи од Хамаса“, рекао је Блажић.

Он истиче да је неко морао Хамас да обучи за напад такве врсте на Израел и да сматра да је то само Иран био у стању да учини.

С друге стране, додаје, онда изненађује што је Хезболах, чији је Иран главни протектор, као и шиитске милиције, био тотално неспреман за напад, јер би се, у противном, прикључили Хамасу у нападу на Израел.

Сем тога, наводи Блажић, данас су изашли званични подаци америчких безбедносних агенција који говоре да су главни људи у Ирану у телефонским разговорима били тотално изненађени нападом.

Све то, закључује, требало би да искључује Иран.

„Мислим да се то отргло контроли и да је Хамас на своју руку организовао напад да би спречио нормализацију односа између Израела и арапског и муслиманског света. С друге стране, ишли су на то да почине тешке злочине, знали су да им Израел неће то опростити и да ће почети бесомучно бомбардовање Газе“, објашњава Блажић.

Као резултат тог бомбардовања, наводи даље, начелник Генералштаба пакистанске војске говори да ће своје балистичке ракете ставити на располагање Палестинцима, протести су у Либану, Сирији, Јордону, а Египат има огроман проблем, јер САД врши притисак на њега прими избеглице.

„Мислим да од тога нема ништа, јер би то урушило Египат као државу. Египат нема капацитете да прими 2,2 милиона Палестинаца из Појаса Газе.

Ако узмемо у обзир примере из Сирије, Либије, Јордана, видимо да палестински избеглички кампови постају регрутни центри за многе радикалне терористичке групе. Египат то себи не може да дозволи, посебно ако имамо у виду колика је напетост на Синајском полуострву“, закључује Блажић.

Сем тога, истиче, и сам Израел се налази у незавидној позицији, с обзиром да је Иран извшио свој стратешки циљ, комплетирао прављење шиитског полумесеца од луке у Персијском заливу, преко Ирана, преко Ирака, Дамаска, Бејрута до Медитерана.

„Тих неколико милиона квадратних километара контролишу шиитске милиције и Хезболах који је неупоредиво јача војна формација од Хамаса. Шиитски свет има огромни потенцијал. Иран има више од 100 база у Сирији, коју жели да претвори у ракетни полигон одакле ће, када дође до сукоба Хезболаха и Израела, ракетирати Израел. Цела пустиња од Палмире до границе са Ираком претворена је у базе за дронове и ракете“, објашњава Блажић.

Истиче да је питање колико је хиљада дронова и ракета ту и да, ако видимо колики успех је Шахид имао у Украјини, а Иранци имају две, три новије генерације од Шахида, онда знамо да је Израел стратешки у великом проблему.

„Баш због тога је Израел јуче бомбардова Алеп и Дамаск, где је гађао управо те руте где је шиитски полумесец. Израел бар једном у 10 дана гађа Сирију, управо те центре и базе где се склапају дронови“, наводи Блажић.

Говорећи о самом нападу Хамаса на Израел, он каже да и после седам дана и даље није јасно како су израелске обавештајне и безбедносне службе толико затајиле и нису приметиле припреме Хамаса, који је успео да пробије најсофистициранији бедем на свету, упадне 20-25 киломатара дубоко у Израел и направи толике злочине.

„Пре свега, врло је упитно ко им је обезбедио сателитске снимке, јер су они врло добро знали где је израелска одбрана најслабија и ту фокусирали своје снаге и пробили одбрану. Затим, ко их је обучио, од командног кадра до тактичких батаљона. Дезоријентисаност израелских снага трајала је тако дуго управо због обучености тих најнижих јединица које су биле способне да се брзо пребацују са једне тачке на другу“, објашњава Блажић.

То, закључује, неспорно говори да су они имали обуку од неке стране која је способна за то.

„Не треба заборавити да је Иран апсолвирао прокси рат. Покрет Хута у папучама ратује против стотина милиона америчких долара вредног најсофистициранијег оружја које поседује Саудијска Арабија и они се носе са тим и односе победе. Тако су брзо савладали технику и технологију склапања дронова, балистичких ракета, да су погађали 2.000 километара дубоко у територију Саудијске Арабије, аеродроме, нафтна постројења“, рекао је Блажић.

Исто је и са Хамасом, који је од комерцијалних ствари научио да прави оружје.

Блажић наводи пример квадрикоптера који коштају неколико стотина долара и који испуштају ракете које такође коштају неколико стотина долара и уништавају Меркава тенк, понос израелске ратне индустрије.

„Израелци су одбрамбено-безбедносно супер сила и зато видимо да је Хамас неко одлично припремио, а ја мислим да је за то способан само Иран. Сами то нису могли да припреме. С друге стране, тотално ми је нелогично да је Хезболах неспреман дочекао све ово“, поручује Блажић.

Извор: Танјуг