Свет

РЈАБКОВ СЕ ОГЛАСИО: Добили смо предлог од САД

Фото: Јутјуб

Русија је добила предлоге САД за наставак дијалога о стратешкој стабилности и контроли наоружања и они се тренутно проучавају, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Он је рекао новинарима да је Русија добила предлоге од САД у облику нон пејпер незваничног меморандума и да их сада анализира више министарстава, пренела је агенција РИА Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рјабков је нагласио да САД предлажу да се дијалог о стратешкој стабилности и контроли наоружања стави на систематску основу и да се то уради изоловано од актуелних дешавања, а да Русија није спремна за то.

„Сматрамо да је без промена дубоко суштински непријатељског курса САД према Русији, повратак дијалогу о стратешкој стабилности, укључујући тему стратешког офанзивног наоружања и друге теме, у форми која је раније практикована једноставно немогућ“, навео је Рјабков.

Он је рекао да у предлогу САД нема никаквих нових елемената, да је то добро позната позиција и да још не може да каже како ће Русија одговорити на предлог САД. Русија је саопштила у марту да више неће делити детаљне информације о свом нуклеарном наоружању са САД, како је то било предвиђено на основу уговора Нови СТАРТ.

Рјабков је тада рекао да је Москва зауставила сву размену информација с Вашингтоном након што је прошлог месеца суспендовала своје учешће у споразуму Нови СТАРТ о контроли нуклеарног оружја.

САД су на тај потез Москве одговориле да ће престати да достављају Русији детаљне податке о својим залихама нуклеарног наоружања.

Извор: Ројтерс/Гардијан