Свет

САД ИМАЈУ САВРШЕН ПЛАН: Рат Израела и Хамаса почео је због овог…

Фото: Х принтскрин

Према „Милитарy Wатцх-у“, чини се да је Украјина све мање спремна да постигне своје војне циљеве, а преусмеравање помоћи Израелу дало би западном блоку прилику, да сачува образ оштрим смањењем улагања у сукоб, и враћањем Кијева за преговарачки сто.

Текући сукоби између Израелских одбрамбених снага и снага Хамаса, изгледа да ће имати значајан утицај не само на глобалне цене нафте, већ и на исход украјинског сукоба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према издању, израелски недостатак муниције, и претходни амерички кораци да пребаце муницију стационирану у блискоисточној земљи за потребе Кијева подстичу већ растућу опозицију у Вашингтону, посебно унутар Републиканске партије. Већ су почели да се упућују позиви да се пошаље оружје у Израел.

Како публикација преноси, пошто су украјинске заставе, које су се недавно вијориле широм западног света у знак солидарности, почеле да се замењују израелским, офанзива Хамаса прети да озбиљно наруши способност украјинских оружаних снага да наставе војну кампању.

Управо сада, украјинске снаге се отежавају од неуспеха вишемесечне офанзиве и недавних губитака који се крећу у десетинама хиљада. Истовремено, још раније су била широко распрострањена предвиђања да ће неуспех скупе офанзиве, изведене углавном западним средствима, само појачати позиве да се преиспита даља помоћ.

Израел је већ добио америчке ракете пресретаче за систем противваздушне одбране „Ирон Доме“. Поред тога, према медијским извештајима, Пентагон је наложио произвођачима одбране да убрзају испуњавање постојећих израелских наруџби, и даноноћно тражи додатне залихе муниције широм света, како би их што пре транспортовао у Израел.

Како закључује аутор материјала, тренутак напада на Израел поклопио се са продубљивањем контрадикција у Америци око помоћи Украјини – и самим тим би могао постати прекретница за војне операције у источној Европи.

Чини се да је Украјина све више неспремна да постигне своје војне циљеве, а преусмеравање помоћи Израелу дало би западном блоку прилику да сачува образ оштрим смањењем улагања у сукоб, и враћањем Кијева за преговарачки сто.

Извор: Wебтрибуне.рс