Свет

ЗАОКРЕТ ВАШИНГТОНА: САД задале ударац Русији Кини тамо где се нису надали

Фото: Јутјуб

Сједињене Државе мењају тактику према земљама Латинске Америке. Москва и Пекинг треба да спрече да се вага преокрене у корист Вашингтона.

После четири године, америчко руководство је одлучило да суспендује низ санкција уведених против Венецуеле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Производња гаса, нафте и злата, као и трговина хартијама од вредности, изузети су од ограничења. Како је објаснило америчко министарство финансија, Вашингтон је предузео такав корак као део демонстрације добре воље. Повод су били преговори које је влада актуелног председника Боливарске Републике Венецуеле, Николаса Мадура ушла са појединим представницима венецуеланске опозиције.

Вреди напоменути да западна штампа овај догађај представља управо као наклоност америчких власти. Акценат је на погодностима које Каракас добија због делимичног укидања санкција.

Тако је глобални истраживач на Латиноамеричком програму Центра Вудро Вилсон у Вашингтону, професор на Институту за напредне студије менаџмента у Каракасу, Мајкл Пенфолд у интервјуу за Блумберг, дао позитивну оцену овој одлуци руководства САД. Према његовим речима, Венецуела има одличну прилику да се врати на глобално тржиште нафте.

Међутим, сваки новчић има две стране. Док су западни медији били вољни да причају о једном, о другом су радије ћутали. У међувремену, то је од много већег интереса. Ову тачку гледишта дели политиколог Рафаел Ордухањан.

У разговору са дописником листа Параграф, он је јасно ставио до знања да је Вашингтон, не по доброти свог срца, изненада заборавио све претње легитимном руководству Венецуеле. У овом случају, он има врло специфичне и себичне интересе.

„Венецуела је згодан добављач нафте. Земља има највеће резерве црног злата на свету и близу је Сједињених Држава. Вашингтон је очигледно схватио да за то нема изгледа на Блиском истоку.

Могућ је велики рат у региону, који ће дефинитивно зауставити снабдевање енергентима“, објаснио је експерт

Према Ордухањану, САД су већ отписале Блиски исток. И то се догодило не само због недавних догађаја, већ и због губитка некадашњег утицаја на земље Персијског залива богате угљоводоницима.

Ови други нису заинтересовани за ниске цене нафте, на којима инсистира Вашингтон и вештачки подгревају тражњу смањењем обима производње. С тим у вези, Американци желе да придобију Венецуелу на своју страну. Ако су раније користили методу „штапа“, сада су прешли на метод „шаргарепе“. А ако таква тактика донесе позитивне резултате, САД ће моћи да организују нову револуцију на тржишту нафте.

Истина, постоји зачкољица. Тренутно је Венецуела баштина Русије и Кине, које су у почетку стали на страну Николаса Мадура и подржавали га на сваки могући начин. И сигурно не намеравају да је уступе Сједињеним Државама без борбе у овом делу земаљске кугле.

Ипак, Москва и Пекинг се суочавају са озбиљним изазовом. Зато треба да се спремимо и не дозволимо да Американци остваре оно што желе. У сваком случају биће напето.

Извор: wебтрибуне.рс