Свет

САД У ШОКУ: Како нису приметили шта Путин спрема?!

Сусрет Путина и Ким Џонг-уна у септембру показао је стабилност и обећање односа између Русије и Северне Кореје, а његов значај не треба потценити, пише политиколог Минсеонг Ку са Дартмут колеџа у чланку за часопис „Натионал интерест“.

– Из угла Северне Кореје и Русије, самит Путина и Ким Џонг-уна је био значајан, па чак и успешан. Привукао је пажњу света и оставио снажан утисак – сматра стручњак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према политикологу, сусрет двојице лидера показао је да су се између Русије и Северне Кореје развили „стабилни и позитивни односи“. Она наговештава да ће везе између две земље у будућности постати још ближе.

Експерт је такође приметио да се снажни односи између Москве и Пјонгјанга изражавају у спремности страна да поделе детаље састанака на врху. Она је, посебно, скренула пажњу на спремност Русије да се прилагоди преференцијама севернокорејског лидера и одржи самит у Владивостоку уместо у престоници како би Ким на састанак стигао возом.

У септембру је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун посетио Русију први пут од 2019. године. Он се 13. септембра састао са руским председником Владимиром Путином на космодрому Восточни. Портпарол председника Дмитриј Песков назвао је Кимову посету „веома богатом догађајима“. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров посетио је 18. и 19. октобра Пјонгјанг.

Извор: Информер