Свет

САД УПОЗОРАВА НА НОВИ РАТ НА КАВКАЗУ: „Напашће“

Државни секретар САД Ентони Блинкен обавестио је конгресмене да америчка влада прати могућност да би Азербејџан ускоро могао да изврши инвазију на Јерменију.

Ово су рекла два добро обавештена неименована извора, преноси Политико.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Азербејџана Илхам Алијев је раније позвао Јерменију да отвори „коридор“ дуж своје јужне границе, повезујући на тај начин копно Азербејџана са ексклавом која се граничи са Турском и Ираном и запретио да ће то питање решити „силом“.

У телефонском разговору 3. октобра, конгресмени су извршили притисак на Блинкена у вези са могућим мерама против Алијева као одговором на инвазију Азербејџана на регион Нагорно-Карабаха у септембру, рекли су извори, објавио је „Политико“.

Блинкен је одговорио да Стејт департмент тражи начине да позове Азербејџан на одговорност и да САД не планирају да обнове споразум који омогућава слање војне помоћи Бакуу.

Блинкен је рекао да постоји могућност да Азербејџан у наредним седмицама изврши инвазију на јужну Јерменију.

Ипак, Блинкен је изразио уверење да ће текући дипломатски разговори између Јерменије и Азербејџана дати резултате, навели су извори.

Блинкен је разговарао са конгресменима из редова демократа, међу којима су Ненси Пелоси и Ана Ешу из Калифорније и Френк Палоне из Њу Џерсија.

Након напада Азербејџана на регион Нагорно-Карабаха прошлог месеца више од 100.000 етничких Јермена напустило је тај регион.

Локални лидери су пристали да распусте своју три деценије непризнату државу, а азербејџанске снаге су од тада ухапсиле више десетина бивших лидера.

Нагорно-Карабах није једини територијални спор између две Азербејџана и Јерменије, а Баку је предложио успостављање руте до ексклаве Нахичеван која би пресецала јужни јерменски регион Сјуник и омогућила да се у друмском саобраћају заобиђе Иран.

Алијев је рекао да ће Азербејџан успоставити коридор Зангезур, „желела то Јерменија или не“.

Извор: Танјуг