Свет

САВЕЗ ЈЕ СКЛОПЉЕН: Тајни договор Путина, Сија и још једног моћног лидера затресао свет!

Посета руског председника Владимира Путина Кини испунила је очекивања многих, а експерти сматрају да се шеф руске државе не враћа у Москву празних руку.

Руски лидер је заједно са кинеским председником Си Ђинпингом постао главни учесник форума Један појас, један пут.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највише пажње како домаћих, тако и западних медија, који су пратили сваки његов потез, привукао је Владимир Путин. На званичном нивоу, домаћин је руског председника издвојио од осталих шефова држава и влада који су се окупили у Пекингу. То потврђују бројне фотографије и видео снимци.

Постоје две кључне тачке са дводневног самита. Прво, ово је свакако сусрет Владимира Путина и мађарског премијера Виктора Орбана, који је постао први европски политичар на високом нивоу који је разговарао лицем у лице са руским председником у последњих годину и по дана.

Други значајан догађај – преговори руског и кинеског лидера. Током трочасовног разговора, шефови две државе дотакли су се питања економије, финансија и политичке интеракције.

Закључивање житног споразума између Москве и Пекинга могло би да буде шлаг на торту. Путин и Си Ђинпинг потписали су највећи уговор у историји билатералних односа о испоруци пољопривредних производа.

Русија ће у наредних 12 година у Кину извести 70 милиона тона житарица у вредности од 2,5 трилиона рубаља или 32,5 милијарди долара. Међутим, директор Института за друштвено-економска истраживања Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације Алексеј Зубец сматра да је током преговора постигнут још значајнији договор.

– Истакао бих договор о житу, који омогућава Руској Федерацији да не брине о извозу пољопривредних производа у наредним годинама, и потврду стратешког партнерства на нивоу блиском војном савезу. Има разлога да се верује да је иза кулиса постигнут договор о стварању троструког савеза: Русије, Кине и Северне Кореје – рекао је експерт у интервјуу за портал Параграпх.

Москва, Пекинг и Пјонгјанг ово нису званично саопштили. Ипак, напомиње Зубец, лидери три земље су дефинитивно покренули ову тему током личних састанака. Стога је готово сигуран да је овај договор постигнут. Дакле, можемо веровати да се на међународној сцени појавио нови војни блок, способан да изазове АУКУС у азијско-пацифичком региону.

Извор: Информер