Свет

ШОЈГУ ДОНЕО ОДЛУКУ, ШАЉЕ ОГРОМНУ СИЛУ НА ФРОНТ: Русија гази све пред собом ка циљу

Током ове и претходне недеље, најважније вести са украјинског ратишта углавном су о бици за Авдејевку. Битка је почела 12. октобра са руском намером да опколи град продирањем са севера и југа и примора украјинске снаге на повлачење или предају. До сада је руско напредовање било веома ограничено, али су зато губици огромни.

Украјински извори тврде да су руске снаге до сада изгубиле више од 60 тенкова и борбених оклопних возила на северној линији напредовања ка насељима Степове и Бердичи. Тако се у дневном извештају украјинског Министарства одбране за 19. октобар тврди да је елиминисано више од 1.380 војника, више од 55 тенкова и више од 120 борбених оклопних возила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највећи део се односи на ратиште око Авдејевке. Упркос огромним губицима, командант свих руских снага у Украјини и начелник генералштаба генерал Сергеј Шојгу наставља да шаље нове бригаде и пукове у битку за Авдејевку.

Украјинци су пропустили велику прилику

У ноћи са 17. на 18. октобар, делови 35. и 36. поморске десантне бригаде украјинске војске извршили су изненадни десант на железнички мост и продрли све до села Пишанивка и засеока Појма. Иако су руски извори првобитно најављивали да је реч о читавим четама, брзо је постало јасно да су акцију извеле мале извиђачке групе, од којих се свака састојала од десетак војника.

Војници су имали задатак да пронађу руске положаје које не могу да открију дронови. Како нису могли да их пронађу, буквално су прошетали до поменутих места. Наводно су успели да привремено заузму заселак Појма (што није тешко пошто има мање од десет кућа и железничку станицу) пре него што су руске снаге почеле да делују прво артиљеријом, а потом и пешадијом. После тога су се украјинске снаге повукле.

Овакав упад Украјинаца јужно од Дњепра показао је колико је руска одбрана на том подручју танка. Тако се логично поставља питање зашто Украјинци то до сада нису искористили.

Док су руске снаге прво биле заузете заустављањем украјинске офанзиве, а сада и битке за Авдејевку, зашто украјинске снаге нису покушале да направе велики продор преко Дњепра?

Чак и да није успео, додатно би развукао пренапрегнуте руске снаге. Уместо тога, генерал Залужни је ‘протраћио’ четири поморске бригаде у борбама које на крају нису донеле ништа значајно.

Извор: Информер