Свет

КЛИЧКО ЗАЛЕДИО УКРАЈИНЦЕ: Ово више није Украјина (ВИДЕО)

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко рекао је да украјинске територије које је Русије окупирала више нису Украјина.

Кличко је прокоментарисао могућност одржавања избора у ратним условима и нагласио да није јасно како ће надлежне власти организовати гласање на територијама које је анектирала Русија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Гласање? Те територије које су окупиране више нису Украјина јер тамо неће бити представника – рекао је Кличко за ТВ канал Кијев 24.

Кличко је такође рекао да би одржавање избора у садашњим условима „довело до колапса Украјине“ пошто би политичари одмах почели да се боре међу собом за власт.

Претходно је украјински председник Володимир Зеленски признао могућност одржавања избора у ратним условима. За то је према његовим речима потребно променити законску регулативу и обезбедити безбедност и приступ људи изборном процесу. Зеленски је такође рекао да не намерава да се кандидује за други мандат ако се председнички избори одрже након завршетка рата.

Вашингтон пост наводи да поједини западни политичари инсистирају да ће, упркос ванредном стању, парламентарни и председнички избори бити одржани 2024. године.

Кличко, који је сада у деветој години као градоначелник, виђен је иначе као један од најистакнутијих политичких противника Зеленског пре руске инвазије и често су се сукобљавали око политике.

Извор: Ало