Свет

СТЕФАН ИМА 235 МИЛИОНА ДОЛАРА ДО КОЈИХ НЕ МОЖЕ ДА ДОЂЕ! Заборавио је шифру, а онда је стигла ШОК ПОНУДА

Биткоини вредни 235 милиона долара закључани су на УСБ стику, али његов власник Стефан Томас више не зна шифру којом би их откључао.

Шифровани УСБ флеш погон познат као ИронКеy С200 постављен је тако да након десетог погрешног покушаја трајно избрише сав садржај, а покушао је већ осам пута. Једино хакери могу да му помогну да откључа биткоине али њихову помоћ не жели.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тим хакера из развио је стартап Унципхеред који се заснива на иновативној техници, коју одбијају да појасне било коме ко не ради с њима, а која им омогућава бескрајне покушаје. Уверени су да могу да спасу Стефанова 7002 биткоина који стоје закључани у трезору у швајцарској банци.

Бројни хакери су годинама пратили причу о Стефану Томасу, крипто предузетнику који живи у Сан Франциску и поседује овај ИронКеy из 2011. па тако и Унципхередов тим.

– Оклевали смо да дођемо до њега све док нисмо имали потпуни, доказиви, поуздани напад – појаснио је један од хакера за „Wиред“.

Стефана су контактирали преко заједничког сарадника који је могао да гарантује за њихове способности, али он их је одбио пре него су уопште дошли до разговора о накнади за њихову услугу. Годину дана раније већ је склопио „договор о управљању“ с два друга тима. Како би спречио такмичење два тима, сваком је понудио део прихода ако било који од њих може да откључа погон.И након годину дана њихових покушаја, оставља им још времена да раде на проблему пре него што доведе било кога другог – иако нема никакве назнаке да ће извести трик дешифрирања који је „Унципхеред“ већ успео.

– Успели смо да провалимо ИронКеy, сада још само морамо да уверимо Стефана. Испада да је ово најтежи део – каже Ник Федороф, директор.

Стефан је поручио да је могуће да ће тренутни тим у све укључити Унципхеред ако сматрају да је то најбоља опција. Он се у то неће мешати.

У прошлим интервјуима, Стефан је рекао да су његових 7002 битцоина остала од уплате коју је примио за снимање видеа под насловом „Шта је Биткоин?“ који је објављен на YоуТубеу почетком 2011, када је биткоин вредео мање од долара. Касније те године, рекао је да је ненамерно избрисао две безбедносне копије новчаника који је држао хиљаде новчића, а затим је изгубио комад папира с лозинком за дешифровање треће копије, сачуване на ИронКеyу. До тада су његови изгубљени биткоини вредили близу 140.000 долара.

– Провео сам недељу дана покушавајући то поправити. Било је прилично болно – рекао је тада.

У јануару 2021. кад се биткоин почео приближавати свом врхунцу, говорио је о тескоби коју му је током година изазвало његово давно изгубљено благо.

– Само бих лежао у кревету и размишљао о томе. Онда бих отишао до рачунара с неком новом стратегијом, и не би успело, и опет бих био очајан – говорио је.

Отприлике у исто време, тим криптографа и хакера с белим шеширима основао је Унципхеред с циљем откључавања тачно те врсте огромних, замрзнутих средстава од којих су многи несрећни власници криптовалута попут Стефана одавно одустали. У време службеног лансирања, компанија за праћење криптовалута проценила је да укупна сума тих заборављених новчаника вреди 140 милијарди долара. „Унципхеред“ каже да је од тада успешно помогао клијентима да отворе закључане новчанике вредне „много милиона“ долара, али ништа приближно величини Стефановог складишта.

Први корак у „разбијању“ било је утврдити тачан модел ИронКеyа који је Стефан користио, на основу године када је купљен и процеса елиминације. Набавили су све више од деценије старе моделе које су могли пронаћи и на крају завршили са стотинама таквих УСБ стикова.

Како би у потпуности направио обрнути инжењеринг уређаја, Унципхеред је скенирао ИронКеy помоћу ЦТ скенера, а затим започео детаљну операцију потребну за његову деконструкцију.

– Осећај је био врло сличан лову на благо. Пратите карту која је избледела и замрљана кафом, знате да се на крају дуге налази лонац са златом, али немате појма где је то дуга води – рекао је Федорофф.

Унципхеред још увек неће да открије свој истраживачки процес у потпуности јер тврди да су рањивости које су открили још увек потенцијално преопасне да би биле објављене. Посебно с обзиром на то да су модели ИронКеyса које је провалила престари да би им се ажурирао софтвер.

– Ако би ово некако процурило, било би пуно већих импликација по националну сигурност од новчаника за криптовалуте – закључио је Федороф.

Извор: Курир.рс/Јутарњи лист