Србија

РХМЗ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ НА НЕВРЕМЕ: Ови делови Србије су први на удару

Данас и сутра је на снази упозорење на високе температуре, а најава промене времена је управо постала још озбиљнија.

Ранија најава промене времена која је била истакнута на сајту Републичког хидрометеоролошког завода сад је постала званично упозорење због веће количине падавина која се очекује у суботу у другом делу дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„За викенд температура у паду: у суботу за око 7 °Ц и у већини места кретаће се од 25 до 30 °Ц, осим на крајњем југу где ће и далје бити веома топло, око 34 °Ц. У неделју у свим пределима свежије, од 23 до 28 °С. Почетком следеће седмице такође ће се задржати свежије време, са дневном температуром испод просека за овај период године. У суботу наоблачење са кишом, плјусковима, грмлјавином, падом температуре и повремено умереним и јаким северозападним ветром пре подне захватиће западне и југозападне пределе Србије, као и запад Војводине, а после подне и увече прошириће се и на остале крајеве. У другом делу дана очекује се већа количина падавина и то посебно у Банату, деловима Београда, централној Србији, као и на истоку землје где се очекује од 40 до 70 мм за 12 х, локално и више“, стоји у упозорењу објављеном на сајту РХМЗ у 12.30.

Црвени метеоаларм је за суботу назначен за Банат, Шумадију, Поморавље и источну Србију, управо због најаве невремена.

Метеоролог Иван Ристић упозорио је раније да ће „цела Србија бити олујна зона, неће бити поштеђених“.

У Србији ће сутра бити сунчано и веома топло време, са температуром и до 38 степени. Касније после подне и увече у западним и северним, као понегде и у централним пределима, уз локални развој облачности, местимично се очекују краткотрајни пљускови са грмљавином. Најнижа температура од 18 до 24, највиша од 34 до 38 степени. Ветар слаб и умерен јужни и југоисточни, крајем дана и ноћу на северозападу у скретњу на северозападни, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

И у Београду ће бити сунчано и веома топло. Увече се, уз локални развој облачности, у појединим деловима града очекују краткотрајни пљускови са грмљавином.

Јутарња температура око 23, на ширем подручју града око 19, а највиша дневна око 36 степени. Ветар слаб и умерен јужни и југоисточни.

Извор: Нова