Издвајамо Православље

СУТРА ВЕЛИКИ ДАН У МАНАСТИРУ ТУМАНЕ: Пресвлаче се мошти светитеља, верује се да он исцељује, делићи одеће биће подељени верницима

На девету годишњицу обретења, 21. октобра, биће пресвучене мошти Светог Јакова Туманског.

У навечерије Томиндана са светих моштију скинута је стара одежда, чији ће делићи на дан празника бити подељени верном народу на благослов. Литургија у манастиру Тумане почиње сутра у 08.30 часова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Верује се да се над моштима Светог Јакова Туманског (световно име Радоје Арсовић) обилно излива Божја благодат и да чине многа чудеса и исцељења.

Радоје Арсовић рођен је 1894. године у селу Кушићи надомак Ивањице. После образовања у Србији, у Француској је успешно завршио студије и стекао два доктората из филозофије на Сорбони, а из права у Момпељеу. Био је и амбасадор Краљевине Југославије у Француској.

А онда је тридесетих година прошлог века нашао у Врњачкој Бањи када је чуо проповеди владике Николаја и свештенства. Напустио је службу и световни живот и дошао је код владике Николаја са молбом да буде искушеник.

Кажу да је тада владика пред окупљенима заповедио Радоју да уклони са стазе псећи измет. Двоструки доктор наука, без гордости и сујете, у смирењу и послушности одмах је учинио како му је владика заповедио. Посрамили су се од стида многи монаси а задивљен владика прихватио је Радоја, будућег Светог Преподобног Јакова Новог Туманског.

Као искушеник прошао је сва монашка послушања. Слабо се и оскудно хранио, неретко отпацима од трпезе. Имао је само два пара изношених мантија. Никада није легао у постељу, већ се молитвено одмарао. Одликовао се необичним даром ћутљивости, описују га на сајту црквауб.

У току Другог светског рата живео је у манастиру Љубостињи . Мучен је од комуниста, исповеднички се упокојио, након жестоког батинања у селу Раброву, у фебруару 1946. године. По сопственом завештању сахрањен је у манастиру Туману. Од тада па до дана када су му свете нетрулежне мошти откривене 21. октобра 2014. године, његов гроб био је стециште богомољаца, свештеника, монаштва и владика.

Свети Архијерејски сабор Српске православне цркве на редовном заседању маја 2017. године одлучио је да монаха жичког Јакова уврсти у диптих светих под називом Преподобни Јаков Нови Тумански и одредио да се празнује 8. августа по старом, односно 21. по новом календару, истога дана као и празник Светог Зосима Туманског.

Манастир Тумане налази се на десетак километар од Голупца. По предању које је до данас живо, Тумане је као своју задужбину подигао косовски јунак Милош Обилић, за кога се сматра да је живео и владао делом данашњег Браничева.Предање каже да је Милош ловио по шумама у околини данашњег манастира, те да је у лову нехотице ранио пустињака Светог Зосиму. Носећи подвижника ка свом двору са жељом да му спасе живот, на месту где је сада манастир светац је молио да га спусте и рекао Милошу: „Ту мани и пусти ме да умрем“. Назив манастира се очувао до данас као и спомен на Светог подвижника Зосима, коме верни вековима долазе да затраже благослов и духовну утеху.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ма­на­стир Ту­манe (@manastir.tumane)

Извор: Курир.рс