Издвајамо Русија

МЕДВЕД ДОБИЈА КАНЏЕ: Руски стратешки бомбардер Ту-95 биће наоружан ракетама Х-101

Модернизација стратешких бомбрдера Ту-95 која ће омогућити коришћење крстарећих ракета великог домета Х-101 и Х-102 подариће овим авионима другу младост, будући да ће на тај начин знатно проширити њихов борбени потенцијал.

Аутори текста који објављује Military Watch анализирали су настанак и примену Ту-95 у совјетско и руско време. Првобитно је „Медвед“, како је са респектом авион назван у НАТО-у, био намењен за стаднардно бомбардовање непријатељске територије атомским бомбама, међутим с развојем система ПВО и ракетног наоружања овај задатак изгубио је на актуелности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Турбоелисни бомбардер не карактерише велика брзина, па је самим тим рањив. Међутим ракете великог домета којима је опремљен омогућавају да напада бројне потенцијалне противнике, не напуштајући ваздушни простор Русије. Тако су, рецимо, совјетске ракете Х-55 домета до 3500 километара стизале до било које тачке у Европи, а такође и до Гренланда.

Модернизовани Ту-95 МСМ биће опремљени са четири пилона, од којих сваки може да носи по две ракете Х-101 или Х-102 (са термонуклеарном бојевом главом), чији је домет до 5500 километара. То ће омогућити да се из руског ваздушног простора нападају циљеви који се налазе рецимо у половини држава САД или у Африци.

Поред тога Х-101 је тешко уочљива за радаре, после лансирања може и да промени циљ који јој је задат пре испаљивања, а мету погађа са великом прецизношћу. Вероватна кружна грешка ракете на максималној удаљености је свега седам метара, док покретне циљеве погађа с тачношћу до десет метара. Ефикасност ових ракета више пута је потврђена током борбених дејстава у Сирији.

 

 

Извор: rs.rbth.com