Свет

СВЕТ ЈЕ НА ИВИЦИ СУКОБА? 300.000 НАТО војника на границама Русије

Земље чанице НАТО почеле су припреме за конфронтацију са Русијом и повратак принципима колективне одбране од глобалног противника из 2008.

Тачно 14 година пре почетка рата у Украјини, изјавио је данас председник Војног комитета НАТО, адмирал Роб Бауер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У свом обраћању на Варшавском безбедносном форуму, он је рекао да војни планови Алијансе имају 4.500 страница садржаја о томе како се супротставити Русији, преноси ТАСС.

“У суштини, оно што се десило од 2008. године је да је почео рад у војсци да се наше размишљање врати ка колективној одбрани. То је било неопходно због понашања Русије, према Грузији 2008. и Украјини 2014. и 2022. А највећа промена за НАТО је била да буде припремљен за све агресивнијег противника“, рекао је Бауер и додао да се због тога унутар Алијансе почело са планирањем промене војне стратегије, што је довело до нових детаљнијих планова који су договорени на Самиту у Виљнусу у јулу.

Он је подсетио да је НАТО распоредио четири батаљонске борбене групе на Балтику и у Пољској 2015. и 2016, које су спремне да се брзо појачају бригадама ако буде потребно.

“Као резултат онога што се догодило у Украјини, одлучили смо да створимо још четири групе на југу – Словачку, Мађарску, Румунију и Бугарску“, рекао је.

Бауер је додао да планови НАТО предвиђају повећање броја снага Алијансе на руским границама, и то “до 300.000 у првих 30 дана“.

Извор: Танјуг