Свет

АМЕРИЧКИ ПУКОВНИК ДИГАО УЗБУНУ – КИЈЕВУ ПРЕТИ ХАОС: „На команданта украјинске војске потегли оружје!“

Врховном команданту Оружаних снага Украјине Валерију Залужном наређено је да ћути након притужби на проблеме у војсци, рекао је бивши саветник шефа Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор на Јутјуб каналу „Јудгинг Фреедом“.

Официр је приметио да у украјинским трупама влада правни хаос: плате војног особља и надокнаде за погинуле војнике држе у џепу виши команданти, свако покушава да украде тамо где има прилику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У приватним разговорима, Залужни је рекао истину, али су га игнорисали и речено му је да ућути и гледа своја посла. Можда му је то наређено под претњом оружјем – рекао је пуковник.

Према речима Мекгрегора, положај главнокомандујућег више није битан, јер деловање украјинских Оружаних снага у великој мери контролишу странци који дају наређења да се пошаљу Украјинци на клање на утврђеним руским положајима.

– Ове наредбе Залужном је одобрио председник Украјине Володимир Зеленски – закључио је он.

У медијима су се више пута појављивали извештаји о скривеном сукобу између врховног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног и председника Украјине Володимира Зеленског.

Према речима пензионисаног украјинског генерала Сергеја Кривоноса , кијевске власти пуштају информације Залужном из страха да би он могао да постане политичка претња шефу државе. Према речима бившег војног вође, канцеларија Зеленског је, под разним изговорима, очистила пратњу главнокомандујућег и тамо поставила његове људе да га држе на оку.

Извор: РИА