Свет

ПУТИНОВ РОЂЕНДАНСКИ ПОКЛОН – ОРУЖЈЕ СУДЊЕГ ДАНА: Запад стрепи од 7. октобра и „летећег Чернобиља“

На Западу расте страх на помисао да је Русија спремна да тестира нову „чудотворну“ нуклеарну ракету која непрекидно може да лети недељама.

Гласине круже да се припрема тест пројектила „буревестник“ као поклон за 71. рођендан Владимиру Путину, што је ове недеље – 7. октобра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сателитски снимци у удаљеној арктичкој бази показују припреме за лансирање, преноси „Њујорк тајмс“.

– Амерички надзорни авиони су, такође, праћени у тој области у последње две недеље, а упозорење из команде авијације стигло је пилотима, којима је речено да избегавају оближњи ваздушни простор – пише лист.

Руски лидер, наводи лист, гледа на „буревестник“ као на оружје „судњег дана“, које ће променити поглед на ратовање, највише због тога што је неограниченог домета.

Кремљ га види као ниско летећу „стелт“ крстарећу ракету, коју ниједна западна ПВО одбрана није у стању да пресретне, као ни да спречи удар њених нуклеарних бојевих глава на било који крај света.

Путин га је назвао „радикално новом врстом оружја“ са „неограниченим дометом и неограниченом способношћу маневрисања“.

– То је опасно оружје, још је у фази тестирања и развоја – рекао је Дерил Г. Кимбол, извршни директор Удружења за контролу наоружања, према наводима „Њујорк тајмса“.

У извештају Иницијативе за нуклеарну претњу, непрофитне групе за контролу наоружања, наводи се да је Русија спровела 13 познатих тестова између 2017. и 2019. године, од којих су сви били неуспешни.
Путин је изашао у јавност са информацијама о овом оружју 2018. године, представљајући га као једно од пет ракетних система који ће променити начин ратовања, и већ тада је тврдио да су ракете супериорније од свих које су рађење према западном моделу.

Лист „Москва тајмс“ објавио је како је „буревестник“ још добио и надимак „Летећи Чернобиљ“.

– Претходни покушаји лансирања завршени су неуспешно – писао је тада лист, водећи се информацијама са Запада и овим образложењем:

– Према америчким обавештајним подацима, ракета никада није успела да прелети више од 35 километара, њен најдужи лет је трајао само два минута.

Верује се да се ракета лансира ракетним мотором на чврсто гориво, те да се мали нуклеарни реактор активира у лету, што јој потенцијално омогућава да остане на одређеној висини и представља неограничену претњу западним земљама.

У прилог томе да ће нова руска ракета бити ускоро лансирана, западни медији наводе и то да је руски министар одбране Сергеј Шојгу посетио арктички архипелаг прошлог месеца.

Извор: Информер