Свет

Турци шаљу Путину понуду која се не одбија! Русија на овај начин може задати смртоносни ударац Западу!

Путин и Ердоган (фото:ЈуТјуб)

Русија може зауставити Запад у покретању новог цивилизацијског рата уједињењем са Бразилом, Турском, Кином и арапским земљама, пише колумниста „Сабаха“ Махмут Овур.

Он је такође подсетио и на речи турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, који је изјавио да је свету потребан правичан поредак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сви они (САД, УК, Немачка, Француска) стоје иза Израела и теже новом цивилизацијском рату. Међутим, свет више није исти као пре хиљаду година. Кина, Русија, Бразил и Турска треба да се уједине и да уз подршку арапских и исламских земаља пронађу начин да заустави насиље у Гази пре него што Запад употреби жељено „оружје“ – рекао је Овур.

Пре неколико дана, још један колумниста Сабаха, Керем Алкин, осврнуо се на ово питање.

– Група Е7, коју чине Кина, Индија, Бразил, Русија, Мексико, Турска и Индонезија, 1995. године била је упола мања од Г7 у смислу економске величине. У 2015. Е7 је претекао Г7, а 2050. могао би бити дупло већи од Г7. То значи да ће Сједињене Државе више неће бити вођа „капиталистичког система” и „глобалног поретка” – закључује турски аутор.ж

Турски лист подсећа и на предвиђање америчког интелектуалца Семјуела Хантингтона на крају прошлог миленијума, који је рекао да ће у 21. веку економије Сједињених Држава и европских земаља опасти и њихова хегемонија ће се завршити.

Хантингтон је тада изјавио:

– Запад је достигао врхунац 1928. године, када је имао удео у 84,2% светске производње. До 1980. године, његов удео у производњи био је 57% светске производње, отприлике исти као и 1860-их година. 2013, према једној прогнози, Запад ће држати само 30% светске производње.

Извор: Информер