Свет

ЗАПАД У ШОКУ: Путинов савезник натерао Украјину на невероватан потез!

Мађарска, „савезник“ руског председника Владимира Путина, приморала је Украјину на редак уступак – да искључи мађарску банку ОТП банку са кијевске листе такозваних „међународних спонзора рата“, пише Њузвик.

Како се наводи у чланку, Кијев је искључио највећу комерцијалну банку у Мађарској са своје листе „у нади“ да ће овај корак допринети сагласности Будимпеште да Брисел додели средства за војне потребе Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, одлука Националне агенције за превенцију корупције Украјине (НАЦП) донета је у позадини изјава ЕУ о могућем одмрзавању средстава из европских фондова „за земљу чији се премијер Виктор Орбан сматра савезник руског председника“, тврди Њузвик.

Како је раније изјавио мађарски министар регионалног развоја Тибор Наврачић , процес одмрзавања мађарског новца из фондова ЕУ и координације плаћања Украјини из буџета ЕУ тешко да се могу међусобно повезивати, већ је вероватнија паралелна расправа о две теме.

Шеф кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш у септембру је наговестио да Украјина неће добити ни један цент из буџета ЕУ док Мађарској не буду исплаћена средства која јој припадају из европских фондова, јер је за измену буџета ЕУ потребна једногласна подршка.

Истовремено, Фајненшел тајмс је пренео да Европска комисија, да би повећала буџет за помоћ Кијеву, намерава да одмрзне око 13 милијарди евра финансирања Мађарске до краја новембра.

Заузврат, агенција Блумберг је пренела, позивајући се на обавештене изворе, да је Мађарска предложила да се пакет помоћи Украјини у износу од 50 милијарди евра, предвиђен за 4 године, подели на два дела; Будимпешта верује да ће Кијеву бити довољно 25 милијарди евра у овој фази.

Извор: Информер