Свет

ЗЕЛЕНСКИ У ШОКУ: Два савезника забила нож у леђа Украјини, незапамћена издаја

Фото: Фејсбук принтскрин

Како пише амерички магазин Њузвик два савезника Кијева у НАТО-у, Сједињене Америчке Државе и Словачка, могле би да смање износ помоћи Украјини.

У материјалу се наводи да је „Украјина добила лоше вести од Сједињених Држава и Словачке, које прете да смање обим хуманитарне и војне помоћи коју прима Кијев“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи публикација, НАТО је постао најважнији савезник Украјине након почетка специјалне војне операције, обезбеђујући јој десетине милијарди долара, али догађаји протеклог викенда Кијеву најављују нове проблеме са потрошњом на одбрану.

Реч је пре свега о потписивању закона о привременом финансирању рада владе од стране америчког председника Џоа Бајдена, а који не предвиђа издвајање средстава за потребе Украјине.

„Председник Џо Бајден, који је упорни присталица Украјине, тражио је 300 милиона долара за додатно оружје за Украјину и обуку њених војника, али та средства нису укључена у нацрт закона јер је помоћ тој источноевропској земљи постала препрека за конзервативце Представничког дома који се противе да уместо тога новац треба да се троши на домаћем тржишту“, каже се у материјалу .

Алармантан сигнал за Украјину у недељу је била и победа на изборима у Словачкој политичке партије Смер, чији је лидер Роберт Фицо обећао да ће престати да пружа војну помоћ Украјини, ограничавајући се на хуманитарну подршку, напомиње Њузвик.

Магазин је такође цитирао податке анкета спроведених у августу, према којима је број Европљана који се противе помоћи Украјини порастао на 34 одсто.

Русија је претходно послала ноту земљама Северноатлантске алијансе због испоруке наоружања Украјини. Како је истакао министар спољних послова Сергеј Лавров , сваки терет који садржи војну опрему за Оружане снаге Украјине постаће легитимна мета руских Ваздушно-космичких снага .

Министарство спољних послова Русије је такође нагласило да се земље НАТО-а „играју ватром” испоручујући Кијеву оружје за уништење. Прес-секретар руског председника Дмитриј Песков је заузврат подсетио да напумпавање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.

Извор: Информер/Србија јавља