Свет

БРИТАНЦИ ОТКРИЛИ ПУТИНОВ ПЛАН: Ево зашто Руси пребацују Црноморску флоту у Новоросијск

ОБАВЕШТАЈНА служба Министарства одбране Велике Британије објавила је нови извештај у коме је поново фокус била Црноморска флота, којој се у последње време посвећује значјна пажња после серије напада безпосадним даљински управљивим пловилима (морским дроновима) са којима је ударено на десантне чамце.

Британски обавештајци у својој анализи фокус су дали на источну обалу Црног мора и луку Новоросијск која је иначе пре мајданских дешавања у Украјини и анексије Крима 2014. године требала да постане нова лука и база комплетне Црноморске флоте.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Британски обавештајци наводе у својој анализи да база Новоросијск ће постати ускоро централна база за опремање и дпуну бродова и подморница Црноморске флоте крстарећим ракетама и да ће имати све већи значај у функционисању и оперативној ефикасности ове флоте.

Британски обавештајци наводе да је Црноморска флота своје бродове до сада крстарећим ракетама извршавала надопуну у Севастопољу на Криму. Међутим украјински удари са дистанце крстарећим ракетама и дроновима камиказама по Севастопољу и објектима Црноморске флоте вероватно ће утицати да Новоросијк постане најбоља алтернативна локација за нову луку и смештај Црноморске флоте.

Британци закључују да премештање и нова локација за надопуну бродова ракетама захтевало би нови логистичке мере за испоручивање, складиштење, руковање и снабдевање бродова. То се пре свега односи на дужину руте од произвођача крстарећих ракета до Новоросијска.

Ова британска тврдња заснована је на украјинској анализи од 13. новмебра 2023. који наводе да је Русија паузирала лансирање ракета управо због логистичких проблема у “Новоросијску”.

Британски обавештајци сматрају да ће Русија вероватно настојати да убрза превазилажење таквих проблема на време како би поморске крстареће ракете биле укључене у зимску кампању удара на Украјину.

Извор: ТВ Фронт