Издвајамо Православље

ЧУДО У МАЛОЈ БАНАТСКОЈ ЦРКВИ: Пресвета Богородица се јавља на овом светом месту и помаже људима

Према предањима на овом свету месту је првобитно била школа, изненада, на зидовима се појавио лик Мајке са дететом, лик Богородице за коју народ сматра да има моћи, да доноси болеснима оздрављење, несретнима срећу и услишује искрене молитве

За цркву Узнесења Блажене Девице Марије у народу познате као Велика Госпа у Банатској Тополи крај Кикинде, верују многи – свето је место. Лик Пресвете Богородице у овој цркви се појавио неколико пута, први пут средином 19.века, а онда и 80-их година, испричали су верници који сваке године долазе на мису 14. и 15. августа.

Према предањима на овом свету месту је првобитно била школа, изненада, на зидовима се појавио лик Мајке са дететом, лик Богородице за коју народ сматра да има моћи, да доноси болеснима оздрављење, несретнима срећу и услишује искрене молитве.

– Сећам се да су ме мајка и бака водиле у цркву када сам била девојчица. Веровали смо и данас верујемо у њене моћи јер се Богородични лик јављао неколико пута. Црква је освећена 15.августа на дан Велике Госпојине по католичком календару, али обичај је да се ходочасници скупе претходни дан како би присутвовали целовечерњој миси, односно бедњу – испричала је за портал Телеграф.рс Жофика Орос из Руког Села.

Према њеном сведочењу људи су некада прелазили више десетина па и стотину километара како би дошли до свете цркве:

– Раније су људи средином августа долазили у великом броју не би ли видели лик мајке са дететом.На челу је један човек носио крст , иза су носили црквене заставе и данас је тако.

Обичај је да око стотинак људи у колони иде уз пут чита песме и молитве. После Другог светског рата ходошашће је било забрањењено. Бака , мама и тетка су ми причале, да су их терали војници или милиција на коњима. Људи су бежали у кукурузе, али се нико није вратио кући, него су ишли даље кроз кукурузе све до цркве у Банатској Тополи.

Како је истакао Јожеф Мелар, свештеник у цркви Велике Госпе, прво појављивање Богородице примећено је средином 19.века, касније се њен лик појављивао још неколико пута. Због веровања у свету моћ Богородице ова црква сваке године постаје место окупњања хиљаде ходочасника.

Берта Анита, сваке године долази на ходочашће у Банатску Тополу:

– Верујем у свету Богородицу, ако се искрено молимо и пуним срцем , наше жеље биће испуњене. Њен лик нисам видела, али сам слушала приче да се неколико пута појавила, једном је плакала, то је било пред почетак ратова у бившој Југославији. Упозорила нас је да се нешто лоше спрема.

Црква Велике Госпе изграђена је 1899.године, а торањ 1915.године, благослављен је на други дан Духова. Село Банатска Топола основано је пре више од две стотине година, мађарско и немачко становништво у почетку су насељавали властелини, док је ходочашће дозвољено тек 1859. Почетком 19.века насеље је било познато под називом Турска Топола.

Број становника се временом увећавао, највише насељавањем колониста из Босне. Последњих десетак година приметан је пад у броју становника, ово место данас броји око 800 мештана, већином српске и мађарске националности.

Према речима председника Месне заједнице Недељка Цимеше, село се суочава са великим емиграцијама, највише младих који одлазе из села и не враћају се. Мештани се највише баве пољопривредом, јер је плодна земља свуда око села. Како кажу многи, надају се опоравку овог места, јер се кроз многе друштвене манифестације, културна и забавна дешавања селу враћа некадашњи богатији живот.

 

Извор: Драгана Иванић/Блиц

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2023.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930