Свет

ЕРДОГАН ЗАГРМЕО: Срамота је да Запад ћути на ово

СРАМОТА је да западне земље које се увек залажу за људска права и слободе, ћуте о масакру у Палестини, изјавио је данас председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

– Од виталног је значаја допремање горива на места којима је то хитно потребно, посебно болницама у Гази – рекао је Ердоган у обраћању на ванредном заједничком исламско-арапском самиту у Ријаду, пренела је Анадолија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је казао да у оквиру Организације исламске сарадње треба основати фонд за обнову Газе. Ердоган је нагласио да све док се питање Палестине игнорише, напори за нормализацију у региону осуђени су на пропаст.

– Спремни смо да уложимо неопходне напоре, између осталог и као гарант, да сачувамо мир који ће бити успостављен – рекао је он и додао да је Јерусалим црвена линија.

– Наша жеља је да се Јерусалим, познат као град мира и све палестинске земље врате у своје некадашње дане – истакао је Ердоган.

Према његовим речима, израелска администрација, која се понаша као размажено дете Запада, дужна је да надокнади штету коју је проузроковала.

Ердоган је навео да треба истражити постојање нуклеарног оружја, чије постојање су признали израелски министри и ако оно постоји, да треба открити оне који су избегли међународну контролу.

– Оно што нам треба у Гази нису паузе од неколико сати, потребан нам је трајни прекид ватре – рекао је Ердоган, пренео је Ројтерс.

Он је истакао да треба сазвати међународну мировну конференцију да би се пронашло трајно решење сукоба између Израела и Палестинаца.

Извор: Танјуг