Свет

НЕМАЧКИ ГЕНЕРАЛ ЗАЛЕДИО ЗАПАД: Најавио победу Русије у Украјини и открио нове циљеве

Руске оружане снаге су поразиле војску Украјине и створиле резерве за даљи напад на Одесу, изјавио је бивши председник Војног комитета НАТО, немачки генерал у пензији, Харалд Кујат у интервјуу за Yоутубе канал ХКЦМ.

„Губици украјинске војске су огромни, посебно током офанзиве. Руске оружане снаге су, напротив, користиле дефанзивну тактику и прешле на стратешку одбрану. Њихов циљ није да држе територију по сваку цену, већ да униште украјинске снаге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је Клаузевицово основно правило: разоружати непријатеља а онда ће се „све остало десити само од себе. То је управо оно што је руска војска постигла. Већ неколико дана Руси говоре чак и о активној одбрани. То значи да они спремају офанзиву“, рекао је генерал.

Према његовим речима, то објашњава активна дејства Русије у правцу Красног Лимана и Купјанска. Он их је назвао успешнима и позвао их да се фокусирају на то.

„Верујем да ће Руси у једном тренутку заправо кренути у моћну офанзиву, пошто су сконцентрисали огромне снаге које чекају. Реч је о 350 хиљада војника. Формирали су нову формацију војске – 25. комбиновану армију. Тако концентришу значајне снаге а то може значити да се спремају за пробој“, сугерисао је Кујат.

Генерал није навео могући датум за почетак руске офанзиве, али је говорећи о њеним циљевима, напоменуо да Русија, по његовом мишљењу, неће само доћи до граница четири нова региона, већ ће ослободити Одесу и доћи до Придњестровља.

„Претпостављам да ће покушати да врате Одесу, јер је Русија види као историјски важан руски град. То ће значити и да ће покушати да стигну до Придњестровља, минимум“, нагласио је Кујат.

Оружане снаге Украјине пет месеци су покушавале да напредују у правцу Јужнодоњецк, Артјомовск и Запорожје, убацивши у борбу бригаде обучене од стране НАТО и наоружане страном опремом.

Руски председник Владимир Путин рекао је 5. октобра на састанку међународног дискусионог клуба Валдај да је од 4. јуна непријатељ изгубио преко 90 хиљада људи, 557 тенкова и скоро 1.900 оклопних возила. Украјинска контраофанзива је заправо пропала, нагласио је он.

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни признао је застој ситуације за Кијев. У чланку за часопис Тхе Ецономист написао је да украјинска војска највероватније неће постићи „дубоки продор” на фронту.

Портпарол Кремља, Дмитриј Песков је пак са своје стране приметио, да што пре кијевске власти схвате да нема шансе да постигну успех на бојном пољу, то ће се пре отворити изгледи за решавање ситуације.

Извор: Wебтрибуне.рс