Свет

КИМ ЏОНГ УН ПОСЛАО УБИТАЧНИ „ПОКЛОН“ РУСИМА: Запад у неверици гледа снимке – Ово је ВЕОМА ОПАСНО за Украјину

Руски војници објавили су снимке на друштвеним мрежама у којима се захваљују Северној Кореји за нове ракете, а на интернету су се појавиле и фотографије артиљеријских граната које су недавно испоручене из те азијске земље.

На снимку се може видети руски војник како стоји испред гомиле ракета и захваљује „пријатељима“ из Северне Кореје на оружју.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У октобру је „Украина Wеапонс Трацкер“ објавила фотографије артиљеријских граната које су користиле руске трупе и идентификовао их као севернокорејске.

Према украјинском војном издању „Водограј“, гранате су копије совјетских пројектила 122 мм ОФ-462 и 152 мм ОФ-540. Такође су преузели теренске приручнике који су показали потребне корекције домета коришћењем различитих пуњења за неке пројектиле.

Чињеница да се ове гранате појављују на линији фронта уместо у складиштима унутар Русије такође би могла да значи да се број руских артиљеријских граната смањује.

Русија се ослањала на апсолутну супериорност у артиљерији током рата у Украјини, а неки извори су је оценили да Москва има предност у броју топова од 10:1 у односу на Украјину.

Шеф украјинске војне обавештајне службе Кирило Буданов рекао је у септембру да су сигурни да је Северна Кореја Русији испоручила артиљеријске гранате калибра 122 мм и 152 мм, као и ракете Град.

Амерички обавештајци веровали су да је Северна Кореја послала хиљаду контејнера са оружјем Русији.

Стручњаци који анализирају податке са друштвених мрежа и из других онлајн извора, процењују да је послато најмање 500.000 граната, док је процена шефа естонске обавештајне службе Антса Кивиселга износила 350.000.

У септембру је Ким Џонг Ун посетио Русију како би учврстио везе између две нације, а руски министар спољних послова Сергеј Лавров је месец дана касније назвао билатералне односе „стратешким“.

Међутим, обе земље су негирале тврдње о испорукама оружја.

Извор: Курир.рс/Кyив Пост