Свет

КИМОВА ОДЛУКА ЗАПРЕПАСТИЛА СВЕТ: Ово значи само једно

Пјонгјанг инсистира да је лансирање шпијунског сателита део његовог „права на самоодбрану“, али су то оштро осудили Јужна Кореја, САД и Јапан

Северна Кореја је раскинула петогодишњи споразум са Сеулом који има за циљ снижавање војних тензија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све је почело када је Пјонгјанг у уторак тврдио да је успешно лансирао шпијунски сателит у свемир. То је довело до тога да део Јужне Кореје суспендује споразум, рекавши да ће наставити надзорне летове дуж границе.

Пјонгјанг сада обећава да ће у потпуности суспендовати пакт и послати јаче снаге и опрему на границу.

„Од сада, наша војска никада неће бити везана војним споразумом север-југ од 19. септембра“, наводи се у саопштењу.

Обећао је да ће повући све мере које су предузете за спречавање војних сукоба у свим сферама, укључујући копно, море и ваздух, и распоредити моћније оружане снаге и војну опрему новог типа у пограничном региону.

Пјонгјанг је касно у уторак испалио ракету за коју се верује да садржи њен шпијунски сателит Малигјонг-1, а ову акцију означили су као успешну.

Сеул је оштро осудио лансирање, а у среду ујутру највиши званичници су се сложили да одмах поново почну операције надзора дуж границе, што би омогуц́ило југу да надгледа севернокорејске испоставе и далекометну артиљерију.

То је кршење зоне забране летова успостављене у оквиру Свеобухватног војног споразума 2018. године, који су потписали лидери обе земље у покушају да деескалирају тензије између њихове две земље и спрече избијање сукоба.

Међутим, Северна Кореја је прекршила пакт више пута у протекле две године, лансирањем пројектила и испаљивањем метака у море у правцу југа. Прошлог децембра је послала дронове преко границе у Јужну Кореју, од којих је један летео до главног града Сеула.

Све очи упрте у Север

Ово је био део оправдања Сеула да укине делове споразума, да га се Север већ не придржава, пише ББЦ.

Неки аналитичари стога тврде да званично повлачење Пјонгјанга из споразума можда неће бити велика разлика.

„Будући да се Северна Кореја уопште није придржавала споразума, одувек је постојала могућност ограниченог судара“, рекао је Џо Би Јун из Корејског института за анализу одбране.

Исход ће вероватно зависити од тога шта ће Север сада предузети.

Чун Ин-бум, пензионисани генерал-потпуковник војске Јужне Кореје, рекао је да би Север желео да „отежа живот Југу као што га Југ чини њима“. Он је предвидео да ће почети истицањем артиљерије дуж границе, и летењем више дронова, вероватно на територију Јужне Кореје.

Министар одбране Јужне Кореје Шин Вон-сик упозорио је раније да би Сеул, уколико би Север искористио суспензију као изговор за провокације, то „одмах и чврсто казнио до краја“. Рекао је да ће пратити понашање Севера и разговарати о контрамерама да предузме са председником Јун Сук Јеолом, када се врати са свог путовања у Велику Британију.

Пјонгјанг инсистира да је лансирање шпијунског сателита део његовог „права на самоодбрану“, али су то оштро осудили Јужна Кореја, САД и Јапан.

Развој функционалног шпијунског сателита главни је део петогодишњег војног плана Северне Кореје, који је изнео њен лидер Ким Џонг Ун у јануару 2021. године.

Технологија би у теорији могла да омогући Пјонгјангу да надгледа кретање америчких и јужнокорејских трупа и оружја на Корејском полуострву, омогућавајући му да уочи долазеће претње. То би такође омогућило Северу да прецизније планира своје нуклеарне нападе.

Севернокорејски државни медији тврде да лидер те земље Ким Џонг Ун већ прегледава слике америчких војних база на Гуаму које је послао нови сателит.

ББЦ није могао да потврди оне наводе.

Извор: Телеграф.рс