Свет

КИНЕЗИ СУ ИХ СМАКЛИ СА ЛИЦА ЗЕМЉЕ: Где је нестао Израел? Какву нам то поруку Пекинг шаље?

Кинеске технолошке компаније Алибаба и Баиду уклониле су назив Израел са својих мапа иако још приказују његове међународно признате границе, палесетинске територије и кључне градове као и имена оближњих земља попут Кипра, Јордана и Ирака.

Иако корисници нису сигурни ради ли се о нечем новом, расправа се покренула након напада Хамаса 7. октобра у којем је погинуло више од 1.400 Израелаца. Портпарол Баидуа Јинг Менг негирао је да је Израел намерно изостављен с мапа објављеним на платформи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– На ограниченим просторима могуће је да наше карте не приказују имена или заставе неких територија. Корисници могу пронаћи одређену земљу или подручје претраживањем Баиду мапа, рекао је Јинг Менг.

Кина заговара дводржавно решење којим би се омогућила независна палестинска држава. У недељама након избијања рата, Си је наставио с тим ставом позивајући на тренутни прекид ватре и хуманитарну помоћ палестинском народу. Пекинг је одбио да осуди Хамас, али су поручили да су против свих облика напада на цивиле.

Ванг Ји, кинески министар спољних послова, рекао је саветнику бразилског председника у телефонском разговору прошле недеље да је срж ствари то што правда није задовољена за палестински народ.

– Овај сукоб још једном је на трагичан начин доказао да пут за решавање палестинског питања лежи у што скоријем наставку истинских мировних преговора и остваривању легитимних права палестинског народа, рекао је Ванг.

У међувремену је кинески изасланик за Блиски исток Жаи Ђун рекао палестинским и египатским званичницима да земља нема себичних интереса по питању Палестине, већ да одувек стоје на страни мира, поштења и правде. Корисници друштвених мрежа у Кини били су мање дипломатски па су поделили своје ставове на интернет платформама.

„Нормални људи подржаће Палестину која се очигледно бори за опстанак“, стоји у једној од најпопуларнијих објава. Други корисник додао је да ће Израел можда добити рат уз помоћ САД, али да никад неће добити подршку светских праведника.

Извор: Курир