Свет

БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ ЗАЛЕДИО ЗАПАД ЗБОГ РУСКОГ СУПЕРОРУЖЈА: Руси виде све

Русија има технологију за надгледање НАТО трупа, рекао је британски војни експерт Џек Вотлинг, у интервјуу за „Yле“.

„Наше армије су у великој мери навикле да се ослањају на камуфлажу. Међутим, на данашњем бојном пољу, у принципу се не можете сакрити. Непријатељ има технологију која му омогућава да види све што радимо, морамо научити деловати тако, да не може тачно да протумачи оно што спремамо“, каже стручњак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, сукоб у Украјини треба да научи чланице Северноатлантске алијансе основама савременог ратовања, уз коришћење високотехнолошког надзора и навођења.

Пошто Русија има тако напредне системе, украјинске снаге нису биле у стању да заштите своје најбоље официре, који играју кључну улогу на бојном пољу, приметио је Вотлинг. НАТО треба да размисли како да задржи искусно војно особље у могућем оружаном сукобу 21. века, закључио је он.

Русија је више пута указивала на одсуство агресивних планова против било којих држава. Истовремено, Кремљ је више пута приметио да Северноатлантска алијанса, напротив, тежи конфронтацији.

Према речима председничког прес секретара Дмитрија Пескова, блок има за циљ проширење на границе Русије, што не може донети већу безбедност Европи.

Извор: Wебтрибуне.рс