Свет

ЛАВРОВ ЗАГРМЕО НА СЕДНИЦИ ОЕБСА: Споменуо и Косово

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров поручио је, у обраћању Савету министара ОЕБС-а, да се та организација налази у жалосном стању.

Он је истакао да перспективе те организације нису јасне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„За нешто више од годину дана Хелсиншки завршни акт ће навршити 50 година. Са жаљењем можемо да кажемо да ОЕБС ову годишњицу дочекује у жалосном стању, и перспективе су му нејасне“, рекао је Лавров.

Он је навео да су управо земље НАТО-а и Европске уније уништиле војно-политичку димензију ОЕБС-а, још 1999. године. Тада је Северноатлантска алијанса, подсетио је, извршила грубу агресију на Југославију, чланицу ОЕБС-а и УН-а.

„А 2008. године, кршењем резолуције 12 44 СБ УН и принципа о неповредивости граница у Европи из Хелсиншког завршног акта, Србији је отето Косово без икаквог референдума“, рекао је Лавров.

Према његовим речима, западне земље користе ОЕБС за интересе НАТО-а.

„Експанзија НАТО-а на исток је један од фактора нарушавања безбедности у Европи“, указао је Лавров и навео да је прошле године, на питање упућено САД – како коментаришу то да не смеју да јачају своју на рачун безбедности других – остао без одговора.

Навео је и да је Запад, уводећи санкције Русији, желео да уништи руску економију, а да се ЕУ покорава Америци у томе.

„САД и њихови европски сателити увели су хиљаде санкција Русији, чиме су ставили тачку на широку практичну сарадњу између Истока и Запада у нашем некада заједничком региону“, рекао је Лавров.

Навео је да је циљ Кијева искорењивање свега руског, у чему је, каже, превазишао све до сада, јер се у Украјини пориче постојање Руса и њихова кључна улога у стварању Украјине.

„Тамо се људима одузима додир са руском културом, језиком, књигама и медијима, а ОЕБС о томе ћути“, рекао је Лавров.

Ћутао је, каже, а и даље ћути и Брисел, који не истиче да је потребно поштовати права свих националних мањина, као што то предвиђају бројни документи.

„Они који треба да обезбеде слободу медија ћуте када их питамо зашто се гасе сви медији који пишу оно што се не слаже са идеологијом Запада“, рекао је Лавров.

Извор: Косово онлајн