Свет

ЛИДЕР ХЕЗБОЛАХА ЗАПРЕТИО ИЗРАЕЛУ И САД: Ми смо већ у рату, отворићемо неколико нових фронтова!

Тачно у 15 сати по локалном времену пред препуним тргом у Бејруту почело је обраћање лидера Хезболаха Хасана Насралаха.

Лидер Хезболаха најпре се захвалио „мученицима“ који су погинули борећи се против Израела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Операција „Поплава Ал-Аксе“ била је 100 одсто палестинска одлука и 100 одсто палестинска организација. Апсолутна тајност је оно што је осигурало изванредан успех операције кроз елемент изненађења. Исламска Република Иран прихвата и јавно подржава покрете отпора у Либану, Палестини и регији, али нема никакву јурисдикцију над њима, њиховим вођама и њиховим одлукама, а „Поплава Ал-Акасе“ то потврђује – наводи Насралах.

Лидер Хезболаха наводи да ће акција Хамаса има стратешке и егзистенцијалне последице и да ће оставити последице на садашњост и будућност Израела.

– Брзина Америке у подршци Израелу открила је њихову слабост и неуспех – додао је Насралах и нагласио да је Израел на коленима.

Лидер Хезболаха оптужио је Израел да је убијао своје грађане у кибуцима.

– Непријатељ је масакрирао израелске досељенике кад је покушао да врати насеља од бораца отпора. Већина оних за које су рекли да су цивили и да их је убио Хамас заправо су убијени израелским оружјем – наводи Насралах.

Израел је према његовим речима „уплашен и беспомоћан“ након копненог напада на Газу.

– Америка је одговорна за рат, а Израел је алат. Одлука Исламског отпора Ирака да нападну америчке окупацијске базе у Ираку и Сирији је мудра, исправна и благословлена – наводи лидер Хезболаха.

Сукоб у Гази према његовим речима није рат попут претходних ратова већ одлучујућа и историјска битка.

– Морамо покушати да зауставимо рат у Појасу Газе. Други циљ је да палестински отпор победи у Гази. Против Израела ће бити предузете додатне мере са неколико различитих фронтова и то ће постати очигледније у следећих неколико дана – наводи Насралах.

Лидер Хезболаха је позвао арапске земље да престану да испоручују нафту Израелу.

– Је ли неспособност Арапа дошла до те мере да не могу испоручити хуманитарну помоћ у Газу и евакуисати рањене – упитао је Насралах.

Исламски отпор у Ираку према његовим речима покренуће нову фазу сукоба:

– Неки кажу да ће Хезболах ући у рат, али ми смо већ ушли у рат 8. октобра. Операција је кренула од поља Шаба па до целе границе с окупираном Палестином. Оно што се догађа на нашем фронту је без преседана у историји Израела. Половина израелске морнарице је близу Либана. Могућност ескалације напетости и пуног рата је реална и могућа. Операција на граници Либана изазвала је стање страха и слабости Израела и Америке. Отпор на југу говори непријатељу који можда размишља о нападу или превентивној операцији да ће починити највећу глупост у својој историји.

Насралах је рекао да ће превентивни напад на Хезболах који Израел разматра бити највећа грешка у њиховим животима:

– Сваки дан добијамо поруке из арапских земаља које нас моле да ништа не предузимамо. Првог дана су нам рекли да ће америчка флота доћи по нас ако будемо размишљали о извођењу операција на југу. Све су могућности отворене на нашем фронту и све опције су на столу и можемо им прибећи у било којем тренутку.

Насралах се потом обратио Американцима.

– Претње и застрашивања у нашој регији немају користи. Припремили смо се за флоте којима претите. Американци, сетите се својих пораза у Ираку и Либану и свог понижавајућег изласка из Афганистана. Они који су вас поразили у Либану почетком осамдесетих још су живи и њихова деца и унуци су с њима. Ако дође до рата у региону ваша флота неће бити корисна. Цену ће платити ваши војници.Отпор у Ираку и Либану победио је упорношћу – рекао је Насралах.

Лидер Хезболаха се потом обратио и грађанима Газе.

– Чекајте… Победа је за оне који су стрпљиви. Верујемо у Божје обећање да ће учинити вернике победницима и да Бог увек испуњава своје обећање.

Извор: Курир.рс