Свет

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Руси кренули у офанзиву, мељу све пред собом, украјинска војска у невиђеном расулу

У наставку борби у источном делу Украјине, руске војне снаге су успеле да остваре значајне стратешке позиције у близини Авдејевке, утврдивши се уз железничку пругу северозападно од Красногоровке. Извори из министарства одбране Русије наводе да су њихове трупе појачале присуство на северном крилу овог региона, што отежава украјинске покушаје да обнове контролу над овим кључним сектором.

Паралелно са овим успехом, борци су успели да пробију линије одбране украјинских оружаних снага јужно од насеља Веселое, стављајући под притисак украјинске позиције и приморавајући их на повлачење. Упркос неколико непријатељских контранапада, руске снаге настављају да затежу обруч око Авдијевке, чинећи одбрану града све компликованијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У региону Херсона дешавају се такође значајне промене на фронту. Руске снаге су потиснуле украјинске формације из области Кринок, где су украјинске јединице биле присиљене да се повуку на раније положаје након што су раније успеле да прошире своју зону контроле.

Извештаји указују на то да нема значајних промена у зони Антоновског моста, где обе стране настављају да утврђују положаје уз очекивање могућих будућих сукоба.

На североистоку, код Купјанска, руске снаге су успеле да остваре напредовање југозападно од Первомајског, очишћавајући регион и утврђујући своје позиције.

У сектору Времјевке, руске снаге су извршиле успешан контранапад западно од Старомајорска, елиминишући ударни клин који је украјинска страна створила у претходним недељама, тиме враћајући статус кво у овом подручју.

Извор: Правда.рс