Регион Србија

БАЛКАН СЕ ТРЕСЕ! Цео регион се наоружава, а иза свега се крије нешто језиво

Фото: Јутјуб

После поруке председника да се „нешто чудно дешава, сви се наоружавају у региону“, стручњаци оцењују да хрватска набавка буди сумњу, а да куповина оружја тзв. републике Косово може бити претња за Србе на КиМ

После открића председника Србије Александра Вучића да се „нешто чудно дешава, сви се наоружавају у региону“ – апострофирајући пример такозване државе Косово и Хрватске – безбедносни стручњаци упозоравају да би опремање косовских безбедносних снага представљало не само претњу Србима који живе на КиМ већ и целој Србији. Када је реч о Хрватској, истичу да то није претња као у горенаведеном случају, али може изазвати сумњу да није у духу добросуседских односа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коментаришући вест да Немачка наоружава тзв. војску Косова, Вучић је поручио да се нешто чудно дешава свуда у региону, али и да ће Србија бити у стању да се заштити.

Алармантан извештај

– Надам се да то наши немачки партнери неће да ураде, али постоји неизвесност за будућност и сви се у региону наоружавају невероватном брзином – казао је Вучић.

Руски портал Спутњик јавио је да власти у Приштини месецима преговарају с немачким обавештајним службама о набавци топова и противоклопних ракетних система за тзв. војску Косова, а Вучић је казао да је од Војнообавештајне агенције тражио податке чим је видео ту вест. Навео је и да је добио извештај за комплетан регион од представника Војске и да Србија заостаје за Хрватском када је реч о оклопним точкашима, те да ће зато направити највећу наруџбину од домаће индустрије за „лазара“ и „милоша“.

Стварање војске Косова

Орган Драгаш, директор Међународног института за безбедност, каже да су извештаји о могућим испорукама немачког оружја Косову забрињавајући, не само због повећања безбедносног ризика који би тиме настао већ и због фактичког стварања војске Косова. Подсећа да је то недозвољено. – Забрињавајућа је могућност опремања косовских безбедносних снага наоружањем које би представљало претњу како Србији, тако и српском становништву на Косову. Што се тиче остатка региона, он је, изузев БиХ, већ у НАТО и са те стране сматрам да Србији не прети опасност – наводи Драгаш.

Да Косово нема право на наоружање и војску, да не би смело ништа да набавља, нити да им било ко продаје, истиче и професор Факултета безбедности Зоран Драгишић.

– Косово нема право на наоружање и војску, Хрватска наравно има, али претерано улагање у војску може изазвати сумњу да то није у складу с добросуседским односима.

Шта се дешава на КиМ

Албанци дали Немцима 170 милиона

Власти у Приштини месецима преговарају с немачким обавештајним службама о набавци топова и противоклопних ракетних система за тзв. војску Косова, а у фокусу им је и допуна лаког артиљеријског оружја и савремено пешадијско наоружање, чији добар део Косово већ поседује. Како тврди Спутњик, косовски Албанци су досад исплатили Немачкој око 170 милиона евра за куповину оружја, опреме и обуку припадника КБС, а преговарају о набавци нове туре немачких аутоматски пушака Г-36 (Хеклер и Кох) и тенкова „леопард 2“.

Извор: Курир / Катарина Благовић