Свет

НУКЛЕАРНА ОПАСНОСТ! Шта се ово дешава изнад Жутог мора?! Уз ловце активирани и озлоглашени бомбардери

У среду је одржана заједничка вежба над Жутим морем у којој су учествовали јужнокорејски и амерички ратни авиони, потврђено је из Министарства националне одбране Републике Кореје.

Међу авионима укљученим у ове стратешке операције била су не само два америчка стратешка бомбардера Б-52Х, већ и мешавина америчких и јужнокорејских борбених авиона пете генерације Ф-35, заједно са борбеним авионима Ф-15 и Ф-16.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Амерички стратешки бомбардери су се удружили са Републиком Корејом да изведу ову ваздушну вежбу, што симболизује заједничке способности савезника да брзо и одлучно реагује на било какве провокације из Северне Кореје – објашњава се у званичном саопштењу .

Пре месец дана, по први пут у историји, амерички стратешки бомбардери Б-52Х пристали су у ваздушну базу на тлу Јужне Кореје, што ову најновију вежбу чини посебно значајном.

У међувремену, Северна Кореја је истог дана објавила да је развила пионирски мотор на чврсто гориво високог потиска дизајниран за балистичке ракете средњег домета.

– Ракетна индустрија ДНРК-а је представила нови мотор на чврсто гориво високог потиска, дизајниран од стратешког значаја за балистичке ракете средњег домета. Тестови ракета на копну за моторе првог и другог степена успешно су одржани 11. и 14. новембра, респективно – саопштила је Корејска централна новинска агенција (КЦНА).

Поред тога, предвиђа се да ће следеће недеље амерички носач авиона на нуклеарни погон, УСС Царл Винсон, стићи у јужнокорејску луку Пусан.

Извор: bulgarianmilitary