Свет

ОВАЈ ЧОВЕК ЈЕ РЕШИО ДА СВРГНЕ ЗЕЛЕНСКОГ И ОКОНЧА РАТ: Русима нуди примамљиву понуду, ако прихвате…

Украјина мора да се „суочи са реалношћу“ и призна да не може да победи Русију на бојном пољу, рекао је Алексеј Арестович, бивши помоћник украјинског председника Володимира Зеленског, у низу објава у Телеграму током викенда. Уместо тога, Кијев треба да тежи миру са Москвом у замену за гаранције НАТО-а, рекао је политичар.

Вера у „брзу и лепу победу” Украјине над Русијом није ништа друго до „илузија”, рекао је Арестович. Бивши званичник председничке администрације у почетку је био прилично оптимистичан у погледу изгледа Кијева и давао је изјаве у том смислу све до почетка толико распириване украјинске контраофанзиве овог лета. Сада је, међутим, рекао да је дошло време да се растане од ове илузије како би се избегао катастрофалан сценарио за Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Непријатељ је јачи у економском, војном, мобилизационом и организационом смислу. Западне нације које подржавају Украјину немају интереса да поразе Русију. У садашњим околностима, војна победа над Русијом је немогућа – рекао је Арестович.

Он је позвао Украјинце да се „отрезне и суоче са реалношћу“.

– Ако Кијев настави са својом „садашњом ‘успешном” политиком још пола године, Украјина би могла да заборави на чланство у НАТО – упозорио је он, додајући да западни присталице нације наводно већ размишљају о томе да Кијеву дају одређене гаранције без пуноправног чланства.

Политичар, који је најавио председничку кандидатуру на изборима следеће године, предложио је Украјини да захтева пријем у НАТО у замену за обавезу да неће покушавати да поврати територије које контролише Русија војним путем.

– Сва прича о повратку на границе из 1991. кроз војне акције у садашњим околностима може бити само прича – рекао је он.

Бивши помоћник Зеленског је већ инео низ све мрачнијих предвиђања будућности Украјине последњих месеци. Он је у августу упозорио да би инвазија на Крим коштала 200.000 живота Украјинаца и предвидео да би сукоб између Москве и Кијева могао да се развуче до 2035. године.

Такође је позвао на смену руководства.

– Влада коју је предводио Зеленски дозволила је да корупција и неспособност цветају и на крају није успела да нанесе стратешки пораз Русији – рекао је Арестович средином октобра.

Раније ове недеље, он је такође рекао да политичко руководство нације не узима у обзир ситуацију на терену и да јури за симболичним победама уместо да следи „ адекватну стратегију“.

Арестовичева изјава уследила је само неколико дана након што је главни украјински војни командант, генерал Валериј Залужни, рекао за Тхе Ецономист да је сукоб доспео у ћорсокак у стилу Првог светског рата, као и да је Русија у предности због своје веће популације и већих ресурса.

Извор: Информер