Свет

ДРАМА! НЕМЦИ ЗАПРЕПАСТИЛИ ЕВРОПУ: Шта ово раде Пољаци на граници са Украјином?!

Немачке компаније које су лоцирале производњу у Украјини жалиле су се на то да пољски цариници одлажу извоз робе и „даве“ украјинску привреду, пише немачки лист Шпигл .

Према писању листа, немачки инвеститори који су лоцирали своју производњу у Украјини кажу да Варшава намерно „ставља крак у точкове Украјине“ одлагањем извоза, што је у супротности са економском подршком Украјине из ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ситуација је апсурдна: ЕУ помаже Украјини да стабилизује државни буџет, преузме војни терет и надокнади неплаћање пореза. Из месеца у месец милијарде са Запада се сливају у Кијев . Разлог кашњења , очигледно је сукоб који тиња већ неколико месеци између Пољске и Украјине“, пише Шпигл.

Како је неколико немачких компанија рекло Шпиглу, пољски цариници „намерно одуговлаче“ инспекцију извозног терета, што је, према произвођачима, скривена саботажа. Сама пољска царина тврди да је била принуђена да компликује процедуру прегледа производа на граници због активног шверца цигарета из Украјине, међутим, према речима представника немачких компанија, Пољска једноставно користи ситуацију на граници као средство вршећи притисак на Кијев.

Како је за Шпигл рекао Инго Шпенглер, члан борда директора немачке компаније Леони, уколико се проблем на граници две земље не реши у кратком року, компанија ће бити принуђена да напусти Украјину.

Односи Кијева и Варшаве су се у последње време значајно погоршали због питања извоза украјинског жита преко територије суседних источноевропских земаља. Европска комисија је 15. септембра одлучила да не прошири ограничења на увоз четири врсте пољопривредних производа из Украјине на неколико пограничних држава Европске уније, али је Кијев обавезала да уведе мере контроле извоза. Након тога, власти у Словачкој, Мађарској и Пољској објавиле су да једнострано продужавају забрану. С тим у вези, Украјина је поднела жалбу СТО.

Извор: Информер