Свет

ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? КАДИРОВ: Велика група бивших Вагнероваца почела обуку са чеченским специјалцима

Велика група некадашњих припадника плаћеничке групе Вагнер почела је обуку са специјалним снагама из јужног руског региона Чеченије, каже чеченски лидер Рамзан Кадиров, преноси Ројтерс.

Вагнер је играо истакнуту улогу у неким од најжешћих борби руског рата у Украјини, али је будућност те паравојне формације доведена у питање када је њен вођа Јевгениј Пригожин погинуо у авионској несрећи у августу, два месеца након што је повео кратку побуну против руског војног врха.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кадиров је у поруци на Телеграму рекао да је велика група бивших Вагнерових бораца на интензивној обуци са његовим сопственим специјалним снагама Ахмат.

„Драго ми је што су у редове славне јединице (Ахмат) придружили борци који имају одлично борбено искуство и који су се доказали као храбри и ефикасни ратници. Уверен сам да ће у предстојећим биткама у потпуности оправдати своју репутацију“, нагласио је Кадиров.

Објавио је видео праћен музиком, на којем се виде војници, укључујући неке који носе Вагнерове ознаке на униформама и маске преко лица. Кадиров је рекао да су вежбе укључивале гађање, медицину на терену и обуку снајпериста, митраљезаца, инжењераца и артиљераца.

Након Пригожинове смрти, Кремљ је одбацио као „апсолутну лаж“ наговештаје да је убијен по наређењу председника Владимира Путина због јунске побуне. Још се чекају резултати истраге о авионској несрећи.

Како наводи Ројтерс, Путин је потом одлучио да Вагнерове борце стави под контролу државе, наредивши им да потпишу заклетву на верност, а Кремљ је више пута рекао да група не постоји као правно лице.

Извор: Ројтерс