Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ СВЕТИ АВРАМИЈЕ ЗАТВОРНИК: Сви верници би требали да истрпе ОВО…

Аврамија су родитељи против његове воље желели да ожене још као младића. Он се у почетку противио њиховој вољи, али је на крају ипак пристао да се ожени

Православни верници сутра обележавају дан Светог Аврамија Затворника, свеца који је у четвртом веку на подручју Тракије ширио хришћанство.

Аврамија су родитељи против његове воље желели да ожене још као младића. Он се у почетку противио њиховој вољи, али је на крају ипак пристао да се ожени.

После 50 година његово ћутање прекинуо је епископ који је одлучио да га пошаље као свештеника у оближње село.

Аврамије се у селу сусрео са људима који нису хришћани, али је по предању успео да их све преобрати и убеди да је Бог један и недељив.

Расуђивање на сутрашњи дан каже:

Ко претрпи до краја, спашће се, рекао је Господ. Вера је једина светлост трпљењу, јер трпљење само по себи представља неподносиви мрак.

Вера је сјајна звезда у томе мраку; вера ублажава оштрину страдања; она подржава на својим крилима сву тежину трпљења.

Св. Аврамије пружа нам прекрасан пример истрајности у трпљењу. Досаде, које му је причињавао ђаво разноврсним искушењима и застрашивањима, мало кога да не би покренуле, да остави једно место и пресели се на друго. Али Аврамије није се хтео пресељавати, да не би демон зли ликовао, него је истрајао на своме месту и победио је ђавола.

Свети Аврамије Затворник упокојио се 360. године, а због свог подвига у монашком животу одмах по смрти је добио титулу свеца.

У календару Српске православне цркве сутра није црвено слово. Православци сутра обележавају и преподобну мученицу Анастасију Римљанку и преподобног мученика Тимотеја.

 

Извор: Телеграф.рс/Србија јавља

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2023.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930