Издвајамо Православље

СУТРА ПОЧИЊЕ БОЖИЋНИ ПОСТ: Ево када се пости на води, када на уљу, а када је дозвољена риба

Главна правила Божићног поста за православе вернике, који траје 40 дана, односно све до Божића и има неколико једноставних норми.

У данима поста верници ће се припремати за обележавање једног од најрадоснијих хришћанских празника кроз посвећеност молитви и чишћењу тела и душе кроз исхрану, добра дела и позитивне мисли.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Божићни пост траје 40 дана, није строг као Ускршњи и има два аспекта, телесни и духовни која су једнако важна и један без другог не иду.

Према правилима поста и према речима Светог Јована Златоустог, телесни пост, односно уздржавање од хране животињског порекла нема користи за верника ако није повезан с духовним.

– Не говори ми то колико дана сам постио, нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини, него кажи нам да ли си од гневног човека постао тих, од жестоког – благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тело мучио? – беседио је Светог Јована Златоустог.

Божићни пост уведен је по узору на самог Исуса Христа, који је, према предању, 40 дана провео у пустињи у молитви и постећи. Он је, иначе, раније трајао само седам дана, али је на Свехришћанском сабору 1166. донета одлука да убудуће траје 40 дана. Ипак, они који имају здравствени или неки други проблем због ког не могу да избегавају храну животињског порекла 40 дана имају могућност тзв. „малог поста“, који траје седам дана.

Правила Божићног поста

Пост код православних верника значи неконзумирање хране и пића животињског порекла, односно меса, млека, јаја и животињске масти у периоду од 40 дана, до Божића.

На води се, односно строго, пости само средом и петком, док су понедељком, уторком и четвртком уље и вино дозвољени, а суботом и недељом се једе и риба.
Дакле, то треба да изгледа овако:

– среда и петак – пост на води,
– понедељак, уторак и четвртак – пост на уљу и
– субота и недеља – пост на уљу, уз довољену рибу.

Најстрожи пост је на Бадњи дан, када верници све до вечере посте искључиво на води.

Савети

Они који имају здравствени или неки други проблем због којег не могу да да посте цео пост, или на води, треба са својим парохијаном да се договоре о даљем посту који ће их разрешити свих проблема.

Извор: Ало