Свет

УКРАЈИНЦИ У ШОКУ: ЕУ снабдева Русију муницијом

ЕУ верује да је мало вероватно да ће испоручити свих обећаних милион артиљеријских граната Украјини до марта 2024. године, како је претходно договорено.

Према плану који је ЕУ одобрила у марту, блок би Украјини обезбедио милион граната у року од годину дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Први корак програма подразумева надокнаду залиха из сопствених залиха држава чланица, а други корак је заједничка куповина нове муниције.

Блумберг је у октобру известио да је, пошто је више од половине додељеног времена прошло, ЕУ испоручила само 30 одсто планираних залиха и ризикује да не успе да испуни свој циљ.

Ове недеље је Европска служба за спољне послове наводно рекла да испорука највероватније неће бити завршена до марта следеће године, рекли су људи упознати са тим.

Неке од чланица нису биле вољне да открију детаље о својим напорима у снабдевању, а ЕУ би од њих могла тражити да доставе више информација, рекли су извори за новинску кућу.

Потреба Украјине за залихама муниције постала је све хитнија јер Русија повећава свој буџет за одбрану за 2024. и наводно је успела да обезбеди преко милион граната из Северне Кореје, док политички сукоби у Вашингтону изазивају смањење америчке војне подршке Кијеву.

Званичници Европске уније су такође рекли да су Уједињени Арапски Емирати пристали да почну да ограничавају извоз осетљивих материјала са потенцијалном војном употребом у Русију, пренео је Блумберг позивајући се на неименоване изворе.

Тај потез би обухватио и реекспорт. Према Блоомберговим изворима, Турска такође разматра спровођење сличне мере.

Европска комисија и турско министарство трговине одбили су да коментаришу, рекао је Блумберг.

Иако су Русији уведене широке санкције од почетка инвазије, укључујући 11 пакета из ЕУ, Русија је наставила да прима компоненте западне производње које користи у производњи оружја и муниције која се користи за напад на Украјину.

Конкретно, Русија често користи земље треће стране, као што су УАЕ, као средство за прикривање да је крајња дестинација санкционисаних роба заправо Русија.

Поред тога, технологије двоструке употребе које могу имати и војну и комерцијалну употребу- понекад могу проћи кроз рупе у спровођењу санкција.

Извор: Б92/KYIVINDEPENDENT