Свет

ВИШЕ НЕМА ГАРАНЦИЈЕ ДА НЕЋЕ ИЗБИТИ РАТ! КИМ ЏОНГ УН ЗАПРЕТИО: Засућемо вас кишом граната

Фото: Јутјуб

СЕВЕРНА Кореја критиковала је данас Јужну Кореју због укидања закона који је забранио приватним активистима да на Север шаљу пропагандне летке против Пјонгјанга. Северна Кореја инсистира да такве активности представљају психолошки рат и прети да ће одговорити „кишом граната“.

Саопштење које је објавила Севернокорејска централна новинска агенција (КЦНА) заправо је прва реакција државних медија на септембарску одлуку Уставног суда Јужне Кореје да поништи закон из 2020. који је криминализовао слање контроверзних летака. Одлука је донета на основу забринутости да се слобода говора неоправдано ограничава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пресуда је уследила као одговор на жалбу севернокорејских пребега, односно активиста на југу. Међу њима је био и Парк Санг Хак, који је био честа мета гнева владе Северне Кореје због вишегодишње кампање слања летака преко границе користећи џиновске балоне.

Годинама су Парк и други пребегли користили џиновске балоне пуњене хелијумом да лансирају летке у којима критикују вођство севернокорејског владара Ким Џонг Уна, његове амбиције да развије нуклеарно оружје и стање људских права у земљи. Леци су често садржавали америчке доларе и УСБ стикове са информацијама о светским вестима.

„Искра може довести до експлозије“

Северна Кореја је изузетно осетљива на сваки спољни покушај да се поткопа Кимово ауторитарно вођство, јер он одржава чврсту контролу над 26 милиона становника, док им озбиљно ограничава приступ страним вестима. Тензије између Кореја су се појачале због Кимових тестова наоружања и заједничких војних вежби Јужне Кореје са Сједињеним Државама.

КЦНА је упозорила да би Северна Кореја могла да размотри објављивање летака о „психолошком рату на високом нивоу“, па чак и о „превентивном удару пре почетка рата“, преноси Асошиејтед прес.

– У тренутној ситуацији, у којој варница може да доведе до експлозије, нема гаранције да на Корејском полуострву неће избити војни сукоби као у Европи и на Блиском истоку – истиче КЦНА, очигледно мислећи на руски рат против Украјине и насиље у Израелу и Гази.

Агенција је објавила да би будуће кампање лансирања летака могле да изазову невиђени одговор војске Северне Кореје, која је спремна да „испуцава гранате“ према локацијама са којих се леци лансирају. Северна Кореја често упућује бизарне претње које се не остварују.

Извор: Новости