Србија

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОБРАТИО НАЦИЈИ

Председник Александар Вучић обратио се јавности после данашњег изборног дана.

– Поштовани грађани Србије, ми ћемо вам саопштити, да вас не гњавим, више о правцу и политици Србије. Рећи ћу наравно и за Београд прелиминарне резултате. И у Београду несумњиво највише гласова освојила је листа Београд не сме да стане – рекао је председник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он каже да су на изборима за покрајинску скупштину Војводине, у којој има 120 посланика, апсолутну већину добила листа Србија не сме да стане.

– Од 120 посланика листа Србија не сме да стане имаће између 67 и 69 посланика. Другопласирана је листа Србија против насиља, са 28 до 29, значи двоструко мање и гласова и посланика. Трећепласирана је листа СВМ са 9 мандата, па СПС са 7 мандата, НАДА са 6 мандата, и нека Руска странка са 1 мандатом у Војводини – рекао је председник.

Он каже да са СВМ и са СПС-ом имају 84 од 120 посланика у Војводини.

– Што се тиче КиМ листа Србија не сме да стане освојила је 74,2 одсто гласова, а листа Србија против насиља тек нешто од 5 одсто гласова нашег народа на КиМ – казао је Вучић.

Председник истиче да су озбиљност и одговорност допринели оваквом резултату.

– Што се тиче Србије, на узорку од 76 одсто, дакле могуће је да се промени за плус или минус 1 одсто. Србија не сме да стане на 46,5 одсто, СПН на 23,5, негде двоструко више имамо на нивоу Србије. СПС 6,5 одсто, НАДА 4,9 одсто, Несторовић 4,7 одсто и СВМ 1,9 одсто – рекао је он.

Листа Србија не сме да стане имаће свакако више од 127 мандата, казао је председник.

– Једна листа, Србија не сме да стане, имаће апсолутну већину у парламенту – рекао је он, на шта је поздрављен дугим аплаузом.

До сада нисмо пронашли ниједно бирачко место у Србији на ком је листа Србија не сме да стане добила мање гласова него на претходним изборима.

– Дакле, на свим бирачким местима просечно расте 10 одсто подршка у односу на оно што смо имали пре годину дана – истиче председник.

Вучић каже да што се Београда тиче, листа Србија не сме да стане има 38,5 одсто гласова.

– Први смо, победничка листа! Другопласирана листа је Србија против насиља, затим трећепласиран је, на 6 одсто, НАДА, и затим на 5,4 одсто СПС и 5,1 Несторовић. Неће се знати ко ће формирати власт у Београду, иако градоначелник остаје Алексаднар Шапић. У Београду све зависти од два фактора. То је са ким ће већину формирати Несторовић. Други фактор су Двери и Заветници. Код њих постоји шанса да пређу цензус, и то може бити фактор који ће мењати ствари – рекао је он.

Каже да је ово апсолутна победа због које је срећан, и да ће покушати да уједини народ и људе, ко год буде владао у Београду.

– Људи знају да желимо Србији добро, да морамо да се боримо за ЕКСПО. А народу смо обећали да ће Србија бити другачија земља. Остало нам је много тога да урадимо! А да после 11 година владавине добијете овакав резултат, па ја сам бескрајно срећан – каже председник.

Он је прокоментарисао писање опозиционих медија, и каже да су његовог комшију „претворили“ у његовог кума.

– Нема лажи коју нису пробали више. Лажима није било краја у овој кампањи. А посебно су ме заболеле претње нашем народу из Републике Српске. Скоро никакве промене нема у стварном броју гласова, то су биле застрашујуће претње. Нападате их због лажног бирачког места. Цео наш народ сте осудили – казао је Вучић.

Председник истиче да је данас био ангажован превоз за многе, од мајки до старијих жена.

– То је посао политичких странака, какве то везе има са бирачким местом? Важније је за будућност Србије јесте да ћемо морати себе да мењамо, и много више него раније да склонимо бахате и арогантне људе који неће да разговарају са народом – каже он.

Вучић каже да ће много више морати да се брине о обичном народу.

– Биће тешких ствари и тешких преговора. Али ћемо увек чувати Косово и Метохију као део Србије – рекао је председник.

Он каже да многи мисле да је време да дођу на власт зато што су тако одлучили.

– То никада није разлог. Неко може бити дуго на власти, ако добро влада. Али морате да водите другачију кампању, а нашим политичким противницима да се захвалим, пошто су изабрали најгори могући пут. То да их научим као политички ветеран – каже Вучић.

Имате до 2027. године довољно времена да научите, поручио је председник политичким противницима.

– Честитам вам на броју гласова. И то не говорим иронично. Изборе ћемо имати 2027. године, и хајде да покушамо да водимо земљу напред. Желим да се захвалим нашем народу из целог региона, и националним мањинама наравно. Желим да се захвалим и Бошњацима, имали смо апсолутну већину у Новом Пазару и Мађарима – рекао је председник.

Он истиче да већ од сутра мора да се крене са озбиљним послом и држави, пошто је два месеца „изгубљено“ у кампањи.

На питање са којом коалицијом би листа Србија не сме да стане сарађивала, каже да не жели о томе тренутно да разговара.

– Многи су се смејали дан, три или пет пре избора, када сам рекао да ћемо имати апсолутну већину. Свуда сам то говорио, и на митинзима, и на телевизијама, и то се остварило. А за коалиције је важно да питате неке друге – каже он.

Вучић додаје да ће остати Ана, Синиша, Милош и Дарко, и да новинари могу да причају о томе са њима.

На питање о прљавој кампањи, он каже да никада није било ситуације да нема ниједног физичког инцидента.

– Осим ружног случаја у Оџацима где су нападнути представници ЦРТЕ. И одмах су ухапшени нападачи. Ми смо обично имали 20 одсто више пријава на претходним изборима – казао је председник.

Вучић додаје да су неки људи лагали и себе и своје присталице.

– Прогласили би победу, али како да то ураде, када немају 2 или 3 одсто заостатка, већ 25 одсто заостатка. Да будем искрен ја сам поносан на нашу кампању. Никоме нисмо поменули ни оца ни мајку, ни дете ни баку, ни супругу ни супруга. То су радили неки други. Све време су то радили, и зато нису добили више гласова – истиче он.

Председник је рекао да је презадовољан начином на који је вођена кампања.

– Само смо упоређивали оно што су говорили пре годину дана, и сада – каже он, а потом је замолио једну особу која је разговарала телефоном да напусти просторију.

Он каже да је народ поручио свима шта мисли о њима, и да што се њега тиче бити настављена политика стабилности и мира.

Вучић је касније док су новинари постављали питање поново замолио некога да напусти салу због телефона.

– Што се тиче страначких ствари питаћете Вучевића и Ану Брнабић, Шапића и Малог, они ће се обратити. Ја хоћу да се захвалим Томиславу Николићу, Додику, нашој браћи из ЦГ, свима који су нас подржали – казао је председник.

Он подсећа да су вређали његову породицу, мајку, оца, а да су за његову супругу говорили да носи луксузну одећу.

– Данило им је мета увек, где год да се појави. Ваљда им је животна жеља да се том младићу нешто лоше догоди. Вређали су Вукана и мене наравно, говорили су да је комшијско дете. Свима хоћу да кажем велико хвала, а мојој деци да кажем да их тата много воли, и да малу ствар науче од оца – Кад год вас отпишу, борите се још јаче – истиче Вучић.

Тако и када Србију отпишу на међународном плану, мораће да буде још јача и да се бори, додаје председник.

Он је на крају честитао победу свима у штабу СНС.

Извор: Курир.рс