Свет

ШОК! САД УПРАВО САОПШТИЛЕ: Ово су услови за мир у Појасу Газе!

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поново је одбацио позиве на хитан прекид сукоба Израела и Хамаса у Појасу Газе и изнео став САД о томе како би требало да изгледа „дан после“ окончања рата у палестинској енклави.

Он је на конференцији за новинаре након састанка Г7 у Токију рекао да сви желе да се „што пре оконча сукоб и да се у међувремену минимизира страдање цивила“, преноси Гардијан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Али, као што сам разговарао са својим колегама из Г7, они који позивају на хитан прекид ватре имају обавезу да објасне како да се носимо са неприхватљивим исходом који би вероватно донео. Хамас се повукао са више од 200 талаца, са капацитетом и изјављеном намером да понови 7. октобар, изнова и изнова – нагласио је Блинкен.

Блинкен је изнео став САД о томе како би требало да изгледа „дан после“ у Појасу Газе након завршетка рата између Израела и Хамаса. Он је новинарима рекао да су то услови потребни за „трајан мир и безбедност“.

Блинкен је изнео став да Израел не може да управља Газом, али да може доц́и до „прелазног периода“ након завршетка тренутног сукоба.

– Газом не може да настави да управља Хамас. То је једноставно позив на понављање 7. октобра. Такође је јасно да Израел не може да окупира Газу – рекао је Блинкен, преноси Ројтерс.

Он је нагласио да је тренутна реалност да можда постоји потреба за неким прелазним периодом на крају сукоба.

– Ми не подржавамо поновну окупацију и оно што сам чуо од израелских лидера је да они немају намеру да поново окупирају Газу – рекао је Блинкен.

„Нема присилног расељавања!“

Амерички државни секретар је изјавио да кључни елементи будуц́ег мира укључују да нец́е бити „присилног расељавања Палестинаца из Газе“.

– Ни сада, ни после рата – истакао је Блинкен.

Он је навео и друге услове: нема употребе Газе као платформе за тероризам или насилне нападе, нема поновне окупације Газе након завршетка сукоба, нема покушаја блокаде или опсаде Газе, нема смањења територије Газе и мора се обезбедити да „никаква терористичка претња не долази са Западне обале“.

Амерички државни секретар је такође саопштио да САД траже будуће решење за „одрживи мир“, укључујуц́и стављање „палестинских гласова и тежњи у центар посткризне управе у Гази“.
Блинкен је рекао и да планови морају да укључују уједињење Газе са Западном обалом под палестинским властима.

Извор: Танјуг

Ознаке