Свет

ЗАПАД ЗАЛЕДИО ЗЕЛЕНСКОГ: Русима је сада олакшан посао, Украјинцима више неће слати ово оружје

Долазак тенкова из НАТО земља у Кијев представљен је као симбол победе. Али контраофанзива је пропала, а Запад најављује да више неће слати Леопарде, Челенџере и Абрамсе у Украјину. Уместо њих Залужни и екипа мораће да се задовоље ремонтованим чешким тенковоима Т 72, који су рађени по совјетској лиценци! Број тих тенкова у некадашњим земљама варшавског пакта није занемарљив, а процењује се да их има чак 1.000!

Подсетимо, тешка опрема била је главни услов за комбиновани маневар неопходан за пробој фронта. Али то није било довољно. Леопарди који горе на ивици Времевског и код Работина постали су један од симбола слома наде да се Русија победи на бојном пољу. Чак је и главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни признао немогућност пробоја .

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада Запад поручује да за Кијев готово да нема средстава. На пример, САД су потрошиле скоро цео додељени износ.

– Потрошили смо око 96 одсто – саопштила је Бајденова администрација.

Истовремено, како је појаснио координатор Беле куће за стратешке комуникације Џон Кирби више од 90 одсто среедстава је потрошено на војну помоћ. Према његовим речима, Пентагон сада има само 1,1 милијарду долара које може да пошаље Кијеву.

Радикално смањење снабдевања из Европе забележено је још раније. Украине Суппорт Трацкер, пројекат Универзитета светске економије у Килу, известио је да се у августу ниједна велика земља ЕУ није обавезала да пружи помоћ – ни економску, ни хуманитарну, ни војну. А ни оно што је обећано ипак не би било довољно.

– И финансијска и војна подршка све више заостају за оним што је Украјини потребно – нагласио је шеф пројекта Кристоф Требеш.

Америчко издање Форбс истиче да Европске земље више не желе да шаљу модерне тенкове кијевском режиму и нуде једноставнију алтернативу. Идеја је да се ангажује чешка компанија ЦСГ Дефенсе и да ремонтује старе совјетске Т-72М. Замени им моторе и део електронике, угради динамички оклоп, преименује га у Т-72ЕА и пошаље у Украјину.

Чешкој модернизацији је додељена улога главног тенка за борбена дејства узимајући у обзир чињеницу да у Европи још увек постоји око хиљаду Т-72 у земљама бившег Варшавског пакта.

– Иако би Сједињене Државе евентуално могле да понуде више Абрамс М1, нема назнака да је Немачка или било који други корисник Леопарда 2 спреман да одустане од својих оклопњака – сматра Форбс.

Укупан број западних тенкова у Украјини је око 350. Отприлике толико, како наводе новинари, губе Оружане снаге Украјине за годину дана.

Зеленски је овога пута одржао реч. „Леопарди“ заиста нису путовали по Русији. И изгледа да никада више неће имати такву прилику.

Извор: РИА