Свет

ЗЕЛЕНСКИ У НЕВЕРИЦИ: САД траже да Кијев врати „абрамсе“

Индијски портал „Њуз најн“, део највеће телевизијске мреже у земљи ексклузивно је сазнао за „непристојну понуду“ коју је Зеленском изнео амерички министар одбране

Обистињују се, изгледа, прогнозе Руса, да „абрамси“ неће ништа променити на бојном пољу, и да ће и они горети као и остали тенкови, тако да Америка сад захтева од Кијева – да им ова оклопна возила врати како се не би даље брукали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портал „Њуз најн“, део највеће телевизијске мреже у Индији, не прецизирајући извор својих сазнања, ексклузивно преноси да су САД од својих украјинских партнера затражиле да им врате „абрамсе“ и да заузврат узму „леопарде“.

Предлог да један амерички тенк замене четири немачка, изнео је, наводно, нико други него амерички министар одбране Лојд Остин, који је Украјину посетио 20. новембра. Кијев би, наиме, ако би пристао на ову шему, за седам главних борбених тенкова војске САД добио чак 28 „леопарда“.

„Џенерал дајнамикс“, који је произвођач „абрамса“ сматра да у тренутној ситуацији, Украјинци те тенкове не могу да користе у борби. Чак иако би се користили на бојном пољу, уверена је америчка компанија, десило би им се исто што и немачким тенковима – који су уништени и завијени у облаке дима током лета постали малтене вирални захваљујући објављеним снимцима.

– То би могло да нанесе озбиљну штету репутацију ових тенкова широм света. Многи војни стручњаци сматрају да се амерички тенкови можда неће добро понашати ни у хладним месецима, а опасност ће представљати и њихова употреба током великих снежних падавина, јер нису пројектовани на основу климатских услова у Русији и Украјини. Осим тога, постоји опасност да би тенкове могла да зароби руска војска, што би Москви омогућило приступ модерној технологији у њима – указује „Њуз најн“.

Зеленски, преноси индијски портал, није прихватио понуду, а после посете америчког министра украјинска војска је објавила видео снимак на коме се види да су неки „абрамси“ који су месецима лежали у складиштима – напокон коришћени у борби. Савезници Зеленског, додаје се, сматрају да би, иако „абрамси“ пропадну они ипак били на добитку, односно да би Америка подлегла притиску да им испоручи више оружја.

Извор: РТ