Свет

ЗЕЛЕНСКОМ ИСТЕКАО РОК: Запад послао понуду Путину – ОВО ЈЕ КРАЈ

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел сматра да Украјина неће моћи да победи Русију у блиској будућности. Прес-секретар руског председника Владимира Путина Дмитриј Песков се нада да ће мир између украјинске и руске стране доћи у тренутку када Кијев престане да проглашава потенцијалну победу над Москвом.

Бивши генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен на свето предлаже пријем Украјине у алијансу без нових региона Русије. По његовом мишљењу, то ће бити добар „сигнал“ Москви. Иако је бивши, његов стан није само његов, већ је промишљен и припреман у кулоарима НАТО-а а наступ је својеврсна провера пулса Москве и мњења у Украјини и Европске уније. Креатор предлога, па ко би други него “амерички извори”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Дошло је време да се учини следећи корак и упути позив Украјини да се придружи НАТО-у. Потребна нам је нова европска безбедносна архитектура, у којој је Украјина у самом срцу НАТО-а“, навео је Расмусен. О том питању је разговарао са Андрејом Ермаком, саветником шефа кабинета председника Украјине.

Према речима бившег генералног секретара НАТО-а, искључење територија које контролише Русија из Украјине смањило би претњу од директног сукоба између алијансе и Москве. А Кијев би могао да изгради своје војне снаге за накнадно распоређивање на линију фронта.

О моделу пријема Украјине у ЕУ за сада се не расправља у детаљима. али је могуће да је матрица иста као и са пријемом у НАТО.

Питање чланства Украјине у НАТО се протеже већ неколико година. После почетка сукоба, Кијев је послао захтев за убрзани улазак у НАТО. Амерички Стејт департмент саопштио је да ће се Украјина придружити алијанси ако све земље чланице пристану на ово. Истовремено, канцеларија украјинског председника Владимира Зеленског саопштила је да „неће размењивати територије“ зарад чланства.

Тешка контраофанзива Украјине је разочарање за најближе савезнике председника земље Владимира Зеленског..

„Време Зеленском истиче брзо усред застоја у рату у Украјини и пољуљане вере Запада. Неефикасна, али исцрпљујућа контраофанзива већ је разочарала савезнике Украјине. Разочарање у активности Зеленског почело да расте много пре почетка рата на Блиском истоку, када се фокус Запада померио са Украјине на палестинско-израелски сукоб.

Извор: Политика